Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bij mijn weten is dit een unicum: een magazine dat en plein public 500 euro biedt voor een foto van een exclusieve Ferrari. Normaal zijn dergelijke deals immers voorbehouden aan gluiperige paparazzi, maar Autoweek oordeelt dat het meer kans maakt op een scoop door dat honorarium publiek te maken en iedereen naar de jackpot te laten dingen. Ongetwijfeld omdat het Sanomablad weet dat spionnen in Maranello sneller een paardenkop in hun bed gaan vinden dan een geheime Portfolio-Ferrari te kieken…

ferrarifioravantisp1

Daarenboven bewijst deze twijfelachtige besteding van reclamegeld dat hoofdredacteurs nog altijd foxy worden van scoops, ook al staan de overbetaalde beelden seconden later online. Neem nu bovenstaande foto van de Fioravanti F430 SP1 die door een rijke Japanner gecommissioneerd werd; geeft iemand er ook maar een snars om in wiens kelder die binnenkort terecht komt? Niet dus, temeer daar er drie maanden eerder al duidelijke foto’s van dit Special Project Number 1 waren en erna nog veel zuiverdere beelden volgden – zonder een stel maatpakken die het uitzicht belemmeren.

Dat ik de marketingtechnische kant van de primeur veracht, wil niet zeggen dat ik geen respect heb voor redacteurs als Jeroen Booij die nieuws maken beter dan het klakkeloos over te nemen. Hij was het immers die de SP1 (naar eigen zeggen “met wat halve voorkennis, een beetje bluffen en een dosis geluk”) midden 2008 ontsluierde en half Modena over zijn dak kreeg. Onderzoeksjournalistiek heet dat, en daar is vandaag een chronisch gebrek in de autopers. Maar of dat evenwel betekent dat die ontdekkingen rioolgewijs uitgesmeerd moeten worden beter dan in redactionele content verwerkt, dat is een keuze die het blad uiteindelijk maakt.

En die keuze is voor Autoweek duidelijk: (vermeende) scoops zijn geld waard. Daarom looft het nu dus 500 euro uit aan de eerste die met een foto van de volgende Portfolio-Ferrari komt. Volgens Jeroen zijn er meerdere in de maak: “Er is een door Pininfarina ontworpen Spyder op 599-basis, die volgens een ingewijde inmiddels staat te verstoffen in Maranello. Er is een op de 410 Superamerica geïnspireerde coupé, die we op aanwijzingen van iemand die ‘m in Turijn heeft gezien hebben nagetekend. En er is een hypermoderne supercar op basis van de Ferrari FXX, die gebouwd zou worden voor een Arabische klant.” Opnieuw gedegen onderzoek dus, maar dat vervalt zodra Autoweek de foto binnenkrijgt en die met veel tamtam op de voorpagina knalt – ongetwijfeld met een dikke sjeik ervoor die het prototype voor meer dan de helft bedekt…

[Thumb: Michiel van den Brink, Foto: Autoweek.nl, Citaat: Jeroen Booij]