Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De automotive media worden de laatste tijd overstelpt met alles wat hybride is, op elektriciteit rijdt of vlinders uit de uitlaat poept. En terwijl hybride langzaamaan een sterkere positie in ons straatbeeld weet te vestigen, blijft het écht milieuvriendelijke alternatief – elektrisch rijden – ver achter. De reden is simpel: de actieradius van auto’s op batterijen is erg beperkt. Het voertuig is te zwaar en de batterijen zijn veel te zwak en te zwaar om de concurrentie aan te kunnen met de prestaties en actieradius van fossiele brandstoffen.

Maar wat als de maximale actieradius een toerrit op zondag is? Of een woon-werktraject van een uurtje? En wat als je op een druk traject tussen de files doorpast? Juist. Een elektrische motor is een uitkomst. Door het veel geringere gewicht en het ontbreken van de behoefte om er in één nacht mee naar een wintersportbestemming te jagen is de motor een ultiem voertuig om elektrisch uit te voeren.

brammoenertia

En dat is precies wat men in het hartje van de Amerikaanse autoindustrie, nl. Detroit, doet; het merk Brammo ontwikkelt er volledig elektrische motorfietsen. Toegegeven, met een topsnelheid van ongeveer 100 kilometer per uur zijn het niet meteen racemonsters. En het vermogen komt nog niet eens op 20 paardenkrachten. Maar de traploze elektromotor levert ongetwijfeld indrukwekkende acceleratiecijfers. Brammo is in ieder geval zo overtuigd van zijn  product dat ze er één cadeau wilden doen aan de groenste President van de Verstatigde Eenden: Barack Obama.

shockingbarackbanner
raodtripbrammo

Maar hoe kom je vanuit Detroit  in Washington op een elektrische motor met een maximale actieradius van nog geen 70 kilometer? Brammo lanceerde een website en vroeg iedereen die op de route woonde zijn of haar stopcontact ter beschikking te stellen. En eventueel een bankstel voor een overnachting. Een gouden zet, zo bleek, want de steunbetuigingen stroomden al snel binnen. De heren van Brammo overbrugden dankzij de belangeloze hulp van vele mensen de reis naar Washington succesvol. De motorfiets werd een rijdende petitie voor meer aandacht voor Electric Vehicles in Amerika, met handtekeningen van alle mensen die de twee motorrijders onderweg hadden geholpen.

Één probleem: de heer Obama heeft geen tijd voor de motormuizen. Wel hebben ze ondertussen een treffen gehad met de US Secretary of Energy, Stephen Chu. De Brammo Enertia motorfiets staat sinds een aantal dagen met een hangslot aan een paal in downtown Washington. De sleutels hebben ze per post naar Obama verstuurd. Jammer dat na al die moeite de president de motor niet persoonlijk wou ontvangen, maar zoals de heren hun avontuur besluiten:

Maybe it will be impounded, or stolen one piece at a time by thieves. Maybe the Secret Service will come and get it. Maybe nothing will happen. But in the end we tried, and thanks to everyone out there who was pulling for us, a few doors opened. The door to the oval office wasn’t one of them. But if Barack wants a bike, he knows where to find it.

Desalniettemin: Shocking Barack is een van de knapste en bovenal eerlijkste reclamecampagnes om in lange tijd door de octaanether te scheuren, en dan hebben we het nog niet eens over de Brammo Enertia zelf gehad. Kudos.