Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

opelgtsneeuwspecial1

Ik smelt voor sneeuw. Niet om erop te skiën of te rodelen, maar om erop te rijden. Toen gisteren delen van het land een genietbaar laagje wit te verwerken kregen, zat ik dan ook niet thuis voor de haard maar achter het stuur van de achterwielaangedreven Duitser van mijn eega – terug te mijmeren naar de tijd dat Cedric en ik een Opel GT scheef sloegen voor een verlengd weekend in Zürich, Zwitserland…

opelgtsneeuwspecial2

Het opzet was – zoals wel vaker met impulsieve beslissingen – zo simpel als het ondoordacht was: cabriorijden in de sneeuw met een achterwielaangedreven turbopatser. Cedric’s expatcollega Kristof zorgde voor het logement, Opel voor de wielen. En dat laatste baarde zelfs ons zorgen; goed ingereden (of beter: ingedrifte) achttieners in maatje 245 met een zomerindex zijn niet de eerste keus voor bergachtige wintergebieden, en al zeker niet als je weet dat Opel de originele Goodyear Eagle F1’s van onze wagen recent gewisseld heeft voor Bridgestone RE050A omdat die eerste niet 100% waren op natte ondergrond – laat staan op sneeuw. Meteen de reden waarom ik vlak over de grens al een armvol overstuur geserveerd kreeg bij het invoegen op de snelweg. Aan 40 km/h.  In derde…

opelgtsneeuwspecial3

Zes uur en een tig autokwisjes later (wist je dat de snelwegen er zo recht mogelijk zijn om als landingsbanen te kunnen dienen?) presenteert Zwisterland zich ijskoud maar kurkdroog. Als in ‘geen sneeuw’ en volgens onze huistester dus ook ‘geen pret’. Dan maar de eerste de beste bergpas inslaan. Maar die blijken vreemd genoeg allemaal dicht, op ééntje na. De route erheen is zo feeëriek als je ze dagdroomt, met lange zwiepers en korte haarspelden maar bovenal perfecte tarmac om de harde ophanging en onstuimige Nm’s (355 om exact te zijn) van de GT niet te irriteren. These are the days that must happen to you.

opelgtsneeuwspecial4

Toegegeven, we hadden iets in de gaten moeten hebben toen bovenstaande prentkaart in een vingerknip transformeerde naar onderstaand tafereel [dat bij nader inzicht duidelijk van een STOP-(met die onzin!)-markering voorzien was]:

opelgtsneeuwspecial5

Maar hoe gaat het al met Boys & their Toys,
die zetten nog even door tot ze volledig ingesneeuwd zijn:

opelgtsneeuwspecial6

Nu weet ik niet of het aan ons gecombineerd IQ ligt, maar we hadden eigenlijk pas door dat we goed fout bezig waren na deze foto, toen bleek dat we enkel nog aan 1km/h naar beneden konden rollen glijden en dit monster in onze achteruitkijkspiegel zagen opduiken:

opelgtsneeuwspecial7

Bij nader inzicht écht onze redder in nood, want de temperatuur zat ondertussen gemakkelijk aan -15° en onze kleren waren net goed voor 0° met een stevige rilling… Maar zoals dat dan in de beste Top Gear-traditie luidt: “Ja, je kan met een roadster op zomerbanden een winterse bergpas beklimmen. En als er dan toevallig nog een sneeuwruimer met strooizout voor je uit rijdt, geraak je er ook weer vanaf om van dit uitzicht te genieten”:

opelgtsneeuwspecial8

[Analoge Foto’s: Ken Divjak – Zoals begin 2008 geriskeerd]

PS: Loopt er hier net een persbericht van Opel binnen…

Beste journalist(e),

Wintersportfans kijken reikhalzend uit naar de eerste sneeuw, terwijl anderen al zenuwachtig worden bij de gedachte aan de komende koude. Automobilisten doen er goed aan zich voor te bereiden op de gladde, bedrieglijke wegen waarop ze de komende maanden zullen moeten rijden. De bestuurders moeten hun auto’s voorbereiden en hun rijstijl aan passen. Een goede planning, praktische opties en accessoires van Opel en een vooruitziende houding kunnen het gevaar grotendeels uit het rijden in de winter halen.

OK – Check;)

opelgtsneeuwspecial21opelgtsneeuwspecial16

opelgtsneeuwspecial14opelgtsneeuwspecial15

opelgtsneeuwspecial13opelgtsneeuwspecial9

opelgtsneeuwspecial20opelgtsneeuwspecial19

opelgtsneeuwspecial12opelgtsneeuwspecial11

opelgtsneeuwspecial17opelgtsneeuwspecial22