Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als dit geen nieuwtje is om de werkweek mee te beginnen: Ferrari komt met een GTO-straatversie van de 599. Toegegeven, die roddel circuleert al een tijdje in de wandelgangen van het interweb – maar nu zijn er concrete aanwijzingen dat de legendarische badge zijn retour al op het Salon van Genève zou maken met een beperkte oplage van de verouderende 599.

ferrari599hgte

Even op een rijtje. Momenteel zijn er drie versies van de 2+2 met voorin geplaatste V12: de ‘gewone’ 599 GTB Fiorano met 612 pk, de ‘geoptimaliseerde’ 599 HGTE en de ‘exclusieve’ 599 XX (naar analogie met Enzo-derivaat FXX) waarmee de rijkste klanten op circuit mogen spelen – beiden begin dit jaar voorgesteld op het autosalon van Genève. Meer dan genoeg dus om je huis drie keer te hypothekeren, en toch oordeelt Ferrari dat er nog ruimte is voor een straatversie die het beste van de HGTE en XX combineert: de 599 GTO Seria Limitata die in beperkte oplage geproduceerd gaat worden.

ferrari599gto

Hoeveel dat er exact gaan zijn, is nog niet bekend. De Scuderia dweept de laatste tijd nogal met het getal 399 “om er eentje minder te bouwen dan je er denkt te verkopen”. Bovendien is het ondertussen vijftien jaar geleden dat het embleem Gran Turismo Omologato zijn opwachting maakte (destijds op de 288 GTO) en als er dan ook nog eens uitlekt dat Ferrari bestellingen aanneemt voor een hypercar op basis van de 599 XX, dan weet je hoe laat het is.

ferrari599gto2

Naar aloude traditie zwijgt Ferrari in alle talen, maar toch gaan de gerenommeerde bronnen uit van een 700pk-destillaat van de Enzo V12 terwijl de carrosserie serieus gestript zou zijn. Daarmee daalt het gewicht aanzienlijk en gaat de prijs – eveneens naar aloude traditie – 25% de lucht in om ergens in de buurt van de Lamborghini Murciélago LP670-4 SuperVeloce te landen; nog zo een fin-de-carrièremodel om U tegen te zeggen. Verwacht de eerste beelden in januari 2010 wanneer dealers en kopers een persoonlijke introductie krijgen tot de GTO in thuisstad Maranello.

[Photoshops: Kris via Autogespot.com]