Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het viel me voor het eerst op tijdens mijn rit met de MINI John Cooper Works afgelopen zomer: een heerlijk staccato van plofjes en soms verbazend luide knallen op de overrun en tijdens het schakelen. Maar waar komt die uitlaatsymfonie vandaan? De vraag is onopgemerkt blijven sluimeren in mijn achterhoofd, tot mijn eigen Cooper S op de oprit stond en precies hetzelfde spervuur vertoonde. Dat moest ik toch dringend eens van naderbij onderzoeken…

MINI John Cooper Works

Het antwoord leek mij letterlijk in de handen te vallen toen ik de EVO van december las. Daarin legt ingenieur Ralph Hosier uit dat benzine onder volgas de neiging heeft om in kleine plasjes achter te blijven in de inlaatpoort van een cilinder. Los het gas en de gedaalde druk zorgt ervoor dat de verdrukte vloeistof terug in de ingaande luchtstroom “springt”, waardoor het lucht-brandstofmengsel plots heel rijk wordt. De zuurstof in de cilinder raakt daardoor op vóór alle benzine verbrand is, zodat er hete brandstof mee door de uitlaat glipt, om daar alsnog te ontploffen wanneer ze lucht tegenkomt. Soms komt die lucht uit een andere cilinder (bv. door een misfire of wanneer het mengsel even later weer armer geworden is), soms verbrandt de benzine pas wanneer ze in de buitenlucht terecht komt. In dat geval spuwt de uitlaat vuur.

Mysterie opgelost dus. Althans, dat dacht ik, tot het volgende zinnetje me mijn wenkbrauwen deed fronsen: “Direct injection completely removes this problem, by the way, as the fuel is injected straight into the combustion chamber, giving it nowhere to settle.” In de direct ingespoten MINI’s heeft het uitlaatgerommel dus blijkbaar een andere oorzaak. Terug naar af.

Enig opzoekwerk in de grootste bibliotheek ter wereld leert me dat bepaalde (super)sportwagens met agressieve nokkenaslayout al eens tegenpruttelen onder acceleratie in lagere toeren, omdat hun kleppen- en ontstekingstiming berekend is op permanent redlinen. Ook dit is niet op de MINI’s – of andere doordeweekse productiewagens – toepasbaar, want die moeten ook in stadsverkeer kunnen functioneren en ploffen dan ook niet onder acceleratie, maar alleen bij plots gas lossen of ontkoppelen.

Dat gebeurt ook bij rallywagens, die wel eens een turbo-antilagsysteem gebruiken om het beruchte turbogat te vermijden. Bij het lossen van het gaspedaal wordt daarbij brandstof in het uitlaatkanaal gedumpt en ontstoken, zodat er een continue stroom van uitlaatgassen beschikbaar is om de turbo aan te drijven. Gevolg: hypersnelle reacties, ten koste van zuinigheid en motortemperatuur. Dit systeem is dan ook niet straatlegaal en zeker niet de oorzaak die we zoeken bij de MINI’s.

Bovendien lijkt het fenomeen dat ik heb waargenomen helemaal niet schadelijk te zijn, want MINI beschouwt het geplof officieel als een “feature” van de Cooper S. Dat lezen we in een verklaring van MINI USA in navolging van een technische wijziging voor modeljaar 2005 (Mk1), die meer uitlaatgeknal moest opleveren. Hoe dat precies bereikt werd; daarover rept de service measure echter met geen woord – al verwijst het begeleidende tekstje wel naar een nieuwe uitlaatarchitectuur en herzien motormanagement…

Ontelbare dubieuze fora en nog dubieuzere verklaringen later vinden we eindelijk een geloofwaardige oorzaak. En zoals steeds is die veel simpeler dan verwacht. Bij een flinke dot gas worden de uitlaatgassen onder hoge druk door de uitlaatpijp(en) gejaagd – zeker bij aangeblazen motoren met turbo of compressor. Neem dan plots gas terug (bijvoorbeeld om te schakelen) en het drukverschil is enorm. Er kan dan een onderdruk ontstaan in de pijp, waardoor koude buitenlucht achteraan naar binnen gezogen wordt. Daar komt die in botsing met de warme uitlaatgassen, en het resultaat is een fenomeen dat we allemaal het best kennen als donder. In plaats van stoere ontploffingen of vlammen lijkt het uitlaatgepruttel dus niets meer dan een fysisch natuurverschijnsel. Dit effect wordt wel enkel bereikt wanneer de uitlaatdiameter groot genoeg is – meteen de reden waarom Johnny een kachelpijp onder zijn Ibiza monteert.

Wij staken onze queeste en houden het bij deze (aannemelijke) verklaring. Heb je zelf nog theorieën (gevonden), spui ze dan gerust in de commentaren.