Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Laat ons de week eens met een publiek geheim beginnen: auto’s depreciëren – snel. In die mate zelfs dat de euforie van een nieuwkoop nog op de garageparking in negatieve cijfers omslaat, gewoon omdat jouw naam als eerste op de inschrijvingskaart prijkt en de volgende eigenaar altijd een occasie zal verwerven. De Britse aankoop-/verkoopsite Parker’s heeft er dan ook een erezaak van gemaakt om die depreciatie jaarlijks te quantificeren voor de 300 meest courante modellen. Benieuwd?

highestandlowestdepreciatingcars2009

De cijfers gaan uit van 15.000 gereden kilometers gedurende het eerste jaar waarna de wagen particulier aangeboden wordt. En wat blijkt (maar schijnt Parker’s nog niet door te hebben)? Een Honda Jazz en een Maybach 62 depreciëren ongeveer even sterk: 14% voor de Honda en 15% voor de Maybach. Het enige verschil is dat zo’n percentage op een Jazz net 1.379£ oftewel 4£ per dag uitmaakt terwijl dat voor de 62 zomaar even 127.526 oftewel 350£ per dag is. De titel van dit bericht is dus op zijn minst misleidend te noemen.

Een betere manier om dit lijstje te interpreteren, is vanuit het standpunt van een tweedehandskoper. Ben je dus op zoek naar een compacte stadmus (wat de minst depreciërende volgens Parker’s allemaal zijn), vermijd dan de top-10 en ga voor top-30 of 40-wagens die meer geld verliezen gedurende het eerste jaar. Lig je anderzijds op de loer voor een sportwagen, focus je dan resoluut op de rechterkolom van de depreciatielijst. Want een Aston Martin DBS met net 15.000 kilometer op de klok, die tik je vandaag in Engeland op de kop voor 41.000 pond onder de nieuwprijs!

[Bron: Parker’s]