Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

2009 was het jaar van de Grote Ommekeer voor de Formule 1. Zowat alle basisregels werden veranderd: de gegroefde banden verdwenen (eindelijk), KERS maakte hybrides van de F1-bolides en hun aerodynamische vormgeving werd volledig hertekend. Maar seizoen 2010 moet amper onderdoen. Een overzicht van de reglementswijzigingen.

Renault R30
De Renault R30 (2010)

Puntentelling

De verandering die de grootste rechtstreekse impact zal hebben op het rijdersklassement is het vernieuwde puntensysteem. Om tegemoet te komen aan het gestegen aantal teams (nu 13 in plaats van 10) wordt niet langer de top acht, maar wel de volledige top 10 beloond volgens het schema 25 – 18 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1. Vooral goed nieuws voor de kleinere teams, die hierdoor meer kansen krijgen om enkele puntjes te sprokkelen.

Kwalificatie

Het knock-outsysteem blijft gehandhaafd, maar omdat er nu 26 wagens deelnemen, vallen in de eerste twee sessies telkens de acht traagste piloten af. Op die manier blijven er nog steeds tien over die in de laatste sessie voor de pole position strijden. Iedereen zal dat nu echter kunnen doen met een zo leeg (en dus licht) mogelijke brandstoftank.

Tankverbod

De reden daarvoor is eenvoudig: bijtanken tijdens de race wordt in 2010 niet meer toegelaten. Een maatregel die we enkel kunnen toejuichen, want dit komt niet alleen de veiligheid ten goede, het betekent ook dat iedereen met gelijke wapens strijdt en het belang van strategieën afneemt ten voordele van de actie op de baan. De wagens zullen echter nog wel minstens één keer per wedstrijd moeten pitten voor de verplichte bandenwissel. De aerodynamische wieldeksels die in 2009 een vertrouwd zicht werden, zijn verboden uit veiligheidsoverwegingen – de wielmonteurs zullen nu immers onder nóg meer druk staan om de wissel zo snel mogelijk uit te voeren.

Tankverbod
Weg met de brandstofslang.

Layout van de wagens

Het tankverbod heeft een grote invloed op hoe de F1-wagens eruit zien. De brandstoftank neemt immers in volume toe van zo’n 100 liter naar minstens 235 liter, wat een langere wielbasis en/of een bredere carrosserie vereist. Het minimumgewicht werd daardoor ook verhoogd van 605 tot 620 kg. Elk team past de puzzel anders in elkaar; dit is hoe Ferrari het opgelost heeft:

Ferrari F10 vs. Ferrari F60
2010 Ferrari F10 (boven) vs. 2009 Ferrari F60 (onder)

Het meest opvallend is de verlenging van de wielbasis met 20 cm (7). Hoewel de uitlaat verder naar voren staat dan in 2009 (6), is de motor 15 cm naar achter geschoven om plaats te maken voor een langere en bredere brandstoftank (5). Nieuwe aerodynamische flapjes (4) geleiden de bredere luchtstroom naar de zijpontons, die ontstaat door de smallere voorbanden (3). De maximumbreedte kromp voor 2010 immers van 270 naar 245 mm om meer balans in de wagens te brengen. De voorophanging werd wat naar achteren gekanteld (2) om de wielbasisverlenging binnen de perken te houden, terwijl de neus lichtjes langer is geworden (1).

Testwerk

Minder zichtbaar voor de toeschouwer: teams mogen nog maar zes in plaats van acht dagen aerodynamicatests uitvoeren gedurende het hele seizoen. Een deel daarvan kan eventueel wel ingeruild worden voor windtunneltests op volle schaal. Invallende piloten mogen nu bovendien een dagje testrijden op een niet-GP-circuit naar keuze in plaats van meteen voor de leeuwen gegooid te worden.

Weg met KERS

KERS is officieel niet verboden, maar de teams zijn onderling overeen gekomen het elektrische remenergierecuperatiesysteem niet meer te gebruiken. De ontwikkelings- en testkosten, het hoge gewicht en het gebrek aan bewezen effectiviteit hebben de hybride technologie de das om gedaan. Brawn GP werd vorig jaar immers wereldkampioen zonder KERS, terwijl Ferrari en McLaren mét het systeem op achtervolgen aangewezen waren.

Dus?

De reglementswijzigingen voor het seizoen 2010 zijn significant, maar minder drastisch dan die van vorig jaar. Eigenlijk vallen ze allemaal te herleiden tot drie streefdoelen van de F1-directie: meer teams, meer veiligheid en meer spektakel – lees: inhaalmanoeuvres op de baan beter dan in de pits. En dus kunnen we alleen maar hopen dan de ingrepen het gewenste effect hebben.

Binnenkort zetten we onze inleiding van seizoen 2010 verder met meer F1-specials. Hou onze homepage dus in de gaten!