Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Telecomgigant Alcatel-Lucent gaat er prat op dat breedband internet binnen drie tot vijf jaar gemeengoed is in auto’s. En dan hebben ze het niet over het kwakkelende 3G-netwerk dat smartphones vandaag al e-toegang geeft, maar over de 4G-opvolger die gemakkelijk snelheden van over de 100 megabit haalt. Altijd, overal en voor het eerst ook gestandaardiseerd in wagens.

Alcatel heeft zelfs al een prototype klaar: de LTE of Long Term Evolution Prius die hierboven in de video te zien is. En om te bewijzen dat dit geen geveinsde hocus pocus is, nodigden ze vorige week een schare journalisten uit naar Parijs waaronder Frederic Petitjean van De Standaard die serieus onder de indruk was: “Het werkt wél. We spelen, via LTE, een racespel met speedboats tegen een tegenstander die zich in het lab bevindt. Maar daar merk je volstrekt niks van, voor hetzelfde geld zou hij net zo goed naast ons kunnen zitten. De gevreesde latency (je draait aan je joystick maar pas tellen later reageert je boot) is bij LTE niet te bespeuren. Ook op de snelweg zou alles moeten blijven werken, de LTE-standaard voorziet een stabiele dataverbinding tot 200 kilometer per uur.”

drivebyporn

De voordelen zijn volgens de makers dan ook legio. Van internetradio over domotica-toepassing tot volwaardige internettoegang. Ook al zou die laatste voor de chauffeur enkel toegankelijk zijn wanneer de wagen stationair is; daarvoor zorgt een GPS-controlemodule die bepaalde programma’s in het dashboard desactiveert maar wel actief houdt voor passagiers die elk een scherm toebedeeld krijgen. En net daarin voorzien Amerikaanse specialisten een serieus probleem: publieke zedenschennis. Sinds de opkomst van plasmaschermen in wagens heeft een handvol staten zich al verplicht gezien om het zogenaamde Dirty Driving of Drive-by PrOn volledig te verbieden. Ze vrezen dan ook dat volwaardige internettoegang in wagens de situatie volledig gaat doen escaleren, nog gezwegen van de invloed die pikante beelden op het rijgedrag van chauffeurs hebben. En je weet wat ze zeggen: wat nu in Amerika leeft, is over vijf jaar bij ons.

Of de internettoegang in wagens daarom beperkt moet worden?

Share Button