Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De luxestal van Toyota presenteert binnenkort zijn kleinste telg, de CT200h. Met deze compacte premium willen de Japanners een deel van de koek die tot nu bijna volledig wordt opgesnoept door de BMW 1 en de Audi A3. Maar nochtans kregen de Japanners zestien jaar geleden alles al op een bordje geserveerd; een Italiaans bordje dan nog wel, en gekruid met een dikke V8. Downsizing avant la lettre?

lexuslandau1

De Lexus Landau werd ontworpen door ItalDesign, de studio van Giorgetto Giugiaro. Dat lijkt exotisch voor een Japanse compact, maar diezelfde Italianen toverden ook al de eerste (en niet onaardige) GS300 uit hun hoed. Lexus was dus goed op weg om de Duitse hegemonie aan te pakken met een vleugje Zuiderse flair, perfecte mechaniek in een sensueel kleedje. De Landau werd voorgesteld in 1994 en was onderhuids gebaseerd op de GS300.

lexuslandau3

ItalDesign wilde aantonen dat luxe en verfijning net zo goed in een compacte wagen passen dan in een slee met de CEO op de achterbank. De baas zou trouwens wat graag het stuur genomen hebben van de Landau, met een V8 van 260pk onder de rechtervoet en permanente vierwielaandrijving om in alle veiligheid naar het buitenverblijf in Zwitserland te zoeven. De rit zou even soeverein en fluisterstil verlopen als in de grote limousines van het merk, en zijn kroost op de achterbank zou de witte Alpentoppen al van ver hebben kunnen zien door het panoramadak. Helaas, Lexus achtte de tijd in 1994 nog niet rijp.

lexuslandau2

Het design ruikt vandaag wat naar biosapjes, maar het concept is wel spot-on. De V8 zou misschien niet meer passen binnen het huidige merkimago (hoewel: IS-F?), maar de V6 hybride uit de Lexus-rekken zou de kleine net zo goed tot ‘premium’ kronen. ItalDesign recycleerde de vormtaal van de Landau voor de Daewoo Lanos. Die mag dan net zo ‘bio’ lijken als de verhoopte Japanse Premium, maar de schreeuwerige lijnen van de CT 200h kunnen mij evenmin volledig bekoren.

lexusct200h