Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een halve eeuw geleden was de mens vermoedelijk kleiner dan vandaag. Lepel onze hoofdredacteur in een Britse roadster van weleer, en alles wordt meteen duidelijk… Maar de eilandbewoners waren niet de enigen die toen al aan DRIVRs dachten, ook Honda bouwde in die tijd bijzonder begeerlijke sportwagentjes. Prop een Jaguar E type en een Aston Martin DB2 samen in de kookwas, open na een uur de deur en bedenk dan snel een uitvlucht voor vrouwlief… Hoewel, het resultaat mag er best wezen: de Honda S800.

hondas800a

Ik had deze lilliputter nog nooit in levende lijve gezien (of ik moet erover gekeken hebben), tot ik begin vorige week bijna over een prachtige witte coupé struikelde die zomaar bij een handelaar stond. Verdikke, wat een geweldig leuk karretje! Ik dacht meteen aan de sensuele sigaar van Jaguar of de kont van een classic Aston Martin, maar dan geconcentreerd in een heel klein shotje. Verdikke, dit is leuk speelgoed!

hondas360

Honda’s S360: nooit geproduceerd, maar wel de instigator van het hele S-verhaal

Honda was vooral bekend voor zijn motorfietsen, tot de Japanners in 1962 de S360 op het circuit van Suzuka voorstelden; een (zeer) kleine roadster met een hamster van 360cc onder de motorkap. Die eerste poging haalde jammer genoeg de productie niet, maar een jaar later lukte dat wel met de S500. De hamster was gegroeid tot 531cc en produceerde 44pk als het rad 8.000 (!) toeren draaide. Een afgetraind knaagdier dus, met vier cilinders, evenveel carburatoren en twee bovenliggende nokkenassen. De wieltjes waren onafhankelijk opgehangen en de achterwielen werden aangedreven door kettingen, zoal bij een gocart. Al in 1964 verbeterde Honda de dwerg, noemde hem voortaan S600 en voorzag hem desgewenst van een dak.

honda-s800-roadster

De S600, opvolger van de 500 die als eerste productie-S geldt

De ultieme versie zag een jaar later het licht op de Tokyo Motor Show van 1965 en zou vier jaar in productie blijven: de S800. Die was eveneens leverbaar als roadster en coupé met een tot 791cc uitgeboorde motor – meer dan dubbel zo groot als de oorspronkelijke S360, maar nog altijd klein genoeg om in een rugzak te (ver)stoppen. Die groeischeut had trouwens ook een uitwerking op de prestaties: 70pk bij 8000t/m volstonden om het pluimgewicht van om en bij de 750kg tot 160km/u te duwen en dat terwijl het normverbruik onder de 7l bleef. Om een idee te krijgen van de afmetingen, hoef je jezelf maar een Smart Roadster voor te stellen; de S800 is nog eens 20cm smaller. Je kan die crème brûlé dus maar beter laten voor wat hij is en op voorhand even (subtiel) visueel checken wie je meeneemt op de passagierszetel…

hondas800

VTEC avant la lettre

De lay-out van de S800 met de motor voorin, de bestuurder ver naar achter en achterwielaandrijving was uitermate geschikt voor het betere bochtenwerk en Honda bouwde dan ook zelf een circuitvariant op basis van de roadster, de S800 RSC met vaste hardtop. Die laatste is tot op vandaag nog zo populair dat hij terug te vinden is in Gran Turismo 5.

honda-s800-rsc-2

De S800 RSC, nog altijd te genieten in Gran Turismo

Na 11.406 stuks trok Honda de stekker uit het kleine roadsterproject en lanceerde in 1978 de Prelude met FWD op basis van de Accord. Pas in 1999 zou Honda terugkeren naar zijn roots met de alom geprezen S2000. Hoe dan ook, met mijn 1m71 is de S800 coupé op maat gemaakt voor mij: waar is dat spaarvarken naartoe?