Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

UPDATE: De RX-8 blijft iets langer onder de levenden dan verwacht!

Koolstofdioxide, het moet zowat de meest verguisde moleculaire verbinding ter wereld zijn – levenslang veroordeeld wegens Opwarmen van de Aarde. En zo komt het dat deze substantie de enige bestaansreden blijkt van de ene auto en de nagel aan de doodskist van de andere. Laat een traan voor de eigenwijze Mazda RX-8.

Mazda RX-8

Sinds kort heeft de RX-8 zijn biezen gepakt op Mazda.be. Ook op de Nederlandse en Franse websites van de constructeur is er geen spoor meer te bekennen van de eigenzinnige vierdeurs sportcoupé; je moet al naar traditioneel sterkere sportwagenmarkten als Duitsland en de UK gaan kijken om er nog eentje terug te vinden. De reden is natuurlijk simpel: het handvol exemplaren dat Mazda hier jaarlijks verkoopt, kan de aanwezigheid van het model op onze markt amper nog rechtvaardigen.

Hoe geniaal ook, de RX-8 was gewoon de juiste auto op het verkeerde moment. Want hoewel zijn Wankelmotor 9.000 hemelse toeren per minuut roteert, vraagt diezelfde krachtbron ook om frequente pitstops aan de pomp. En dat is nu net wat we in deze CO2-verketterende crisistijden massaal proberen te vermijden. Maar ook bij onze meer octaangezinde buren is de zwanenzang van de Wankelbolide ingeluid. Het was natuurlijk al een onheilspellend teken dat Europa een jaar langer op de 2009-facelift moest wachten. Wellicht wist Mazda al dat het bijna over en uit was op het Oude Continent. De reden? Alweer die vermaledijde uitstoot. Auto Motor & Sport meldt dat de RX-8 vanaf modeljaar 2011 in heel Europa van de markt verdwijnt omdat de strengere Euro5-norm niet gehaald kan worden. Dat betekent dat we minstens tot 2013, wanneer de opvolger gepland staat, zonder RX-model zitten.

mazdarx

En dat is bepaald een sombere gedachte. De RX-8 is Mazda’s puurste DRIVR‘s car – en dat wil wat zeggen in het huis van de MX-5 – ondanks de vele compromissen: vier zitplaatsen en toch compact, vier deuren (waaronder twee averechts openend) en toch een coupé, comfortabel en toch strak sturend. Wil je nog een nieuw exemplaar van deze future classic op de kop tikken, steek dan meteen de grens over en sla je slag. Het is je laatste kans.