Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Zoals DRIVR-auteur Pieter Fret, die in deze bijdrage over de E-REV’s van GM schreef, ben ik ook eens afgezakt naar Zolder tijdens de publieksdagen van de Clean Week 2020. Dat initiatief vond ik ten eerste een beetje een scheet in een fles: ik liep er verloren. Niet in de massa volk, maar gewoon omdat er zo weinig te zien of te doen was. De hoop een mooi staalkaartje te zien van wat vandaag beweegt in het wereldje van duurzame mobiliteit was ijdel.

Gelukkig had dit ook een positief neveneffect: testritten met de aldaar verzamelde groene wagens waren meteen voorhanden. Denk nu niet meteen aan specimen zoals de Ampera of de Tesla; het ging om ‘groene’ afgeleiden van doordeweekse modellen, voorzien van welluidende labels als BlueMotion, Econetic, EcoFlex… en om hybride auto’s van de Toyota-groep.

focus_econetic_2

Achtereenvolgens reed ik er de Ford Focus Clipper Econetic II, de Opel Corsa EcoFlex en de VW Polo Bluemotion (de echte, niet de BlueMotion Technologies). Een ding is er me glashelder geworden: deze modellen scoren vooral op de NEDC, maar zijn misbaksels in het dagelijkse verkeer. De hoofdoorzaak? De ellenlange versnellingsbakken, gekoppeld aan dieselmotoren die ronken als tractoren en niets te bieden hebben beneden de 1.500 à 2.000 toeren. En laat het nu net die toerentallen zijn waar je door die vijfbakken met zevenmijlslaarzen steeds in terechtkomt…  Zeker als je de schakelindicator volgt. Bij momenten was het schrijnend en gebeurde er werkelijk niets als je het gas tegen de plank duwde, gewoon doodvallen deed die mazoutkachel. De oplossing om vlot – en veilig! – met het verkeer mee te bewegen, was de motor boven die pakweg 1.500 à 2.000 toeren te houden, maar dan is er geen sprake meer van die miraculeuze verbruikcijfers en kom je op een gemiddelde waar kleine dieselwagens eigenlijk al jaar en dag mee kunnen uitpakken, zonder groene poeha.

corsa_wallpaper5

Conclusie: deze groene jongens zijn absoluut niet DRIVR. Koop beter een gewone versie (spijtig van de korting), met een normale versnellingsbak die aangepast is aan de motor en niet enkel aan de European Driving Cycle. Je zult vlotter rijden en het verbruik zal echt niet zo veel hoger zijn. En denk na of het nu echt wel een diesel moet zijn. Ten slotte een vraagje voor de constructeurs: monteer de technologieën die de efficiëntie echt verhogen (stroomlijn, intelligente alternatoren…) gewoon op alle modellen. Dat zal een groter effect hebben op de totale CO2-uitstoot van het gamma dan die enkele groene imagoboosters. BMW heeft dat al door.