Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tip: In de Duel-reeks stellen wij twee concurrenten voor en kies jij jouw favoriet!

De Elise begon zijn (haar?) leven als dé verpersoonlijking van Lotus-stichter Colin Chapmans credo “simplify and add lightness”. Maar wat sindsdien bij elke update vooral werd toegevoegd, waren comfort- en veiligheidssnufjes en dus kilo’s. Porsche wil de andere kant uit met haar eigen middenmotor-roadster. De minimalistische(re) Spyder was alvast een voorbode van de gewichtsbesparing die Das Haus wil doorvoeren op de volgende generatie van de Boxster, die volgend jaar moet verschijnen. En zo groeien de twee beste sub-supercar roadsters stilaan naar elkaar toe…

Lotus Elise 2010

Lotus Elise 2010Lotus Elise

Al moeten we die evolutie ook niet overschatten. Voorlopig blijft de Boxster met zijn 1335 kg een zwaargewicht vergeleken met de 876 kg die de recent gefacelifte Lotus op de weegschaal zet. Maar die eerste krijgt dan ook wat extra pk’s mee, zodat de twee aan elkaar gewaagd zijn qua prestaties. En nog interessanter voor deze vergelijking: ook de prijzen komen dicht in elkaars buurt. De strafste atmosferische Elise – de R – biedt 192 pk voor 42.790 euro, de lichtste Boxster zet 255 (of desgewenst 211) paarden op de achteras voor 48.521 euro. De Brit acceleert wat sneller, de Duitser haalt een hogere topsnelheid. So far, so equal.

Porsche Boxster

Porsche BoxsterPorsche Boxster

Het wezenlijke verschil zit hem in de rijbeleving: ondanks recente toegevingen blijft de Elise een Spartaanse krijger, terwijl de Boxster altijd een Porsche is. Het GT-bloed van zijn grotere broers stroomt ook door zijn aderen, met een hoger comfort, meer luxevoorzieningen en een afwerkingskwaliteit waarvan de Lotus-eigenaar alleen maar kan dromen. Dagelijks leven en pendelen met de Porsche is dus allesbehalve een beproeving, iets waar de Elise meer moeite mee heeft. En dus komt de keuze eigenlijk neer op de volgende vraag: hoe hardcore lust jij je roadster?