Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Afgezien van het feit dat SpaItalia niet uitdraaide zoals we verwacht hadden, viel er dit jaar nog een andere constatatie te betreuren: de Alfa 155 is bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen. Die verving de achterwielaangedreven 75 in 1992, en werd op zijn beurt afgelost door de 156 in ’98. Maar niet zonder in tussentijd danig indruk te maken op ondergetekende…

alfa155b

Neusje van de zalm: ‘wide-body’ 2.0  Super S van ’97/’98

Toegegeven: niet alle 155’s zijn een in memoriam waard. Na de evenwichtige 75 met zijn in-board remschijven en achteropgeplaatste versnellingsbak waren de eerste 155’s eerder een afknapper. Maar dat veranderde gelukkig in 1995 toen Alfa wide-bodies ging produceren om een breder spoor te homologeren. Bovendien groeiden de Twin Spark-motoren van acht naar zestien kleppen om uit te monden in de 2.0 TS 16v Super S (een DTM-special die ook onder de naam Trofeo verkocht werd) met zwarte Speedlines en 150pk zoals hierboven afgebeeld. Goed voor een klassieke sprint onder de negen, minimaal 210 voluit en mijn allereerste eigen wagen.

De 155 diende als basis voor Alfa’s DTM-racer

Nu zou ik hier zelf kunnen motiveren hoe goed mijn 155 wel niet was, maar dat zou weinig geloofwaardig overkomen. Daarom krijgt Top Gear even het woord: “Sharpest of all is the ultra quick power steering, which not only gives you lightening changes of direction with no more than a quarter of a turn of the steering wheel, but feels almost alive in your hands – informative and precise”. Dankzij het verbrede spoor vooraan, kreeg “the huge amount of grip” zelfs een aparte vermelding, terwijl het motorgeluid er één was om voor te sterven – zeker met wat inlaataanpassingen. Betrouwbaar ook, want zelfs na 185.000 harde kilometers heeft KXI-007 mij nooit aan de kant laten staan.

alfa155

Young, dumb & well-hung: yours truly in 2003

En dat maakt de constatatie op SpaItalia des te pijnlijker: niemand blijkt nog van de 155 te houden. Ongetwijfeld omdat de laatste eigenaars meer slooppremie binnenrijven dan de marktprijs vandaag bedraagt. Of omdat recentere Alfa’s ook voor een appel en een ei te hebben zijn, zelfs met de beste motor aller tijden. Hoedanook: de mijne staat sinds 2003 stof te vergaren in de ouderlijke garage, en geen inruilactie van de wereld die mij ervan zal scheiden.