Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als er één wagen is die de autowereld de afgelopen weken in zijn greep heeft gehouden, dan is het wel de Lancia Stratos. Het begon met enkele spyshots op Fiats testcircuit in Balocco en mondde uit in de grootste geruchten- en speculatiestroom van de zomer. Maar vandaag kunnen we eindelijk met zekerheid bevestigen hoe de vork in de steel zit.

New Lancia Stratos

Het is de projectleider zelf die met het nieuws naar buiten is gekomen. Via de website New-Stratos.com geeft hij meer uitleg bij zijn plannen met de Lancia-reïncarnatie. Uitsluitend in het Duits, want de naam van de bezieler luidt Michael Stoschek, CEO van toeleveringsbedrijf Brose KG en notoir verzamelaar van historische racewagens.

a2_4_b

In 2008 gaf Stoschek Pininfarina de opdracht om een nieuwe Stratos voor hem te ontwerpen én te bouwen. Jason Castriota kreeg er de leiding over het project, zoals we eerder al berichtten. Toen die echter naar Bertone (en later Saab) verkaste, nam Luca Borgogno de fakkel over.

a4_1_b

De Stratos staat, zoals eveneens al vermoed, op het chassis van de Ferrari 430 Scuderia en zou door een V8 van het Steigerende Paard aangedreven worden. De centrale ligging van die krachtbron levert hem een perfecte 50/50-gewichtsverdeling op, terwijl de gewicht-vermogensverhouding 2,25 kg/pk bedraagt dankzij onder meer een carrosserie uit koolstofvezel. Met de 4.3 van de F430 zou dat 490 pk voor zo’n 1100 kg betekenen.

a3_2_b

Hoewel dus aanvankelijk bedoeld als een one-off, zouden er inmiddels zeker vijf rijklare prototypes bestaan. De geruchten blijven dus de ronde doen dat de eigenaar, eventueel samen met Fiat, van plan zou zijn de New Stratos in beperkte oplage te gaan produceren. Op de officiële website zijn enkele pagina’s veelbetekend zwart gecamoufleerd; later volgt dus ongetwijfeld meer info. Stay tuned…

a3_3_b

a3_4_b

[Foto’s & info: New-Stratos.com]