Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Twee weken. Zolang heb ik mij bewust van alle octaanonderwerpen gedistantieerd om er vandaag weer met frisse vingers in te vliegen. En dat blijkt in het autoarme Hongarije geen probleem; op een verdwaalde toerist na bestaat het wagenpark er integraal uit aftandse oostblokkers en massaal veel Suzuki’s die het vermelden nauwelijks waard zijn. Al is er wel één DRIVR-onderwerp waarmee je willens nillens geconfronteerd wordt: de alcohollimiet. Want die bedraagt er 0,0 promille – in een land dat niet alleen schitterende wijn produceert maar ook nog eens sloten bier consumeert. En dat zet een mens aan het denken.

nultollerantie

Tijdens het dagelijkse BOB-gedobbel hebben we ons meer dan eens afgevraagd wat nu het beste is: een nultolerantie of de twee Belgische pintjes. Bij gebrek aan openbaar vervoer buiten de steden is er immers altijd een chauffeur nodig, en die mag officieel niet eens nippen. Want 0,0 is 0,0 en geen slok alcohol meer. Bovendien is de politie er slecht betaald, hopeloos onderbemand en elke vreemde taal onmachtig wat ze niet tot aangename gesprekspartners promoveert – zeker niet wanneer de lokale maffia er ook nog eens een paar neerlegt in de weken dat wij er vertoeven…

Voordeel van het Belgische systeem is dat je op een zonnig terras toch een bourgondisch pintje kan genieten, of een discrete wijnproeverij doorstaan zonder er voor spek en bonen bij te staan. Nadeel is dan weer dat iedereen anders reageert op twee glazen zachte alcohol; de een voelt er bijna niets van, de ander is nauwelijks nog in staat om correct te articuleren. Bedenk daarbij dat de meeste ademtesters in onze contreien vrij safe afgesteld staan (zo herinner ik mij een Blik op de Weg-test waarbij het proefkonijn pas na negen Heinekens positief blies en ervoor al duidelijk in de wind was), en je kan je afvragen of een gematigde limiet wel zo een goed idee is.

De keerzijde van die medaille oftewel nultolerantie is in dat opzicht veel duidelijker en zou heel wat aangeschoten chauffeurs (die toch negatief blazen) van onze wegen houden. Of moet er met twee maten gewogen worden zoals recent in Italië ingevoerd? Daar geldt voortaan een alcoholverbod voor jonge chauffeurs en bestuurders van publiek transport terwijl ervaren bestuurders wel een paar glazen op mogen. Maar hoe dan ook: een totaal alcoholverbod achter het stuur zou voor veel Belgen een serieuze aanpassingen zijn. En de vraag is dan natuurlijk: hoe staan jullie daar tegenover?