Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De zon was haar hoogtepunt voorbij toen we de autosnelweg weer opdraaiden. Het was een hete midzomerdag geweest in Hasselt, maar in de wagen bleef de stemming onderkoeld – gevuld met het stille verdriet dat hoort bij de begrafenis van een familielid. Het afscheid was genomen; ieder probeerde nu voor zich een berustend einde te breien aan een emotionele week. Het laatste wat je op zo’n moment nodig hebt, is een onverlaat die met gevaarlijk weggedrag de sereniteit abrupt komt verstoren…

Blik op de weg

Nochtans verliep de trip grotendeels vrij van de incidenten waaraan ik tijdens mijn pendelritten naar Brussel gewend ben geraakt. Geen uitwijkmanoeuvres zonder richtingaanwijzers, geen bumperkleverij; we werden zelfs niet de pas afgesneden. Wat er gebeurde, zouden velen dan ook onterecht afdoen als volkomen onschuldig.

Ik bevond mij op het linkerrijvak van een tweevakssnelweg, naast een rij vrachtwagens en ander traag verkeer. Voor mij leidde de familie van mijn vriendin ons tweewagenconvooi. Plots zag ik een unidentified flying object onder hun auto verdwijnen, om luttele ogenblikken later door een achterband omhoog geslingerd te worden – recht in mijn baan. Voor ik goed en wel besefte wat er gebeurde, hoorde ik een luide knal en botste het voorwerp pal in mijn gezichtsveld tegen de voorruit.

Danig geschrokken werd er snel heen en weer getelefoneerd door de passagiers van beide auto’s. Wat bleek? Twee wagens voor ons had iemand iets – een leeg drankblikje, waarschijnlijk – uit zijn raam gekeild. Wellicht met de bedoeling het in de middenberm te deponeren (wat sluikstorten heet en strafbaar is), maar aan 120 km/h geraakt het daar natuurlijk nooit. De luchtstroom had het vrijwel meteen gevangen en richting achterliggers gekatapulteerd.

Het mag een mirakel heten dat ik van het schrikken niet naast mijn baanvak beland ben door een plotse ruk aan het stuur – met alle catastrofale gevolgen van dien. Maar stel eens dat er in mijn plaats een moto had gereden? We hebben vorig jaar in de Formule 1 allemaal gezien wat voor schade een klein voorwerp aan hoge snelheid kan aanrichten. Vraag dat maar aan Felipe Massa

felipemassacrash

Eenmaal thuis kon de balans opgemaakt worden: een dikke kras in de motorkap, waar het projectiel eerst is ingeslagen, en een stukje afgebroken plastic aan de A-stijl. Ik heb inmiddels klacht ingediend bij de politie, met dank aan een alerte vriendin die de nummerplaat van de afvalgooier genoteerd had. En dat doe ik niet om strikt financiële redenen, maar vooral uit principe: dit incident getuigt van een totaal gebrek aan besef van de gevolgen van acties. Hopelijk leert er iemand een les in verkeersveiligheid uit.