Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

EDIT: De testomstandigheden waren kurkdroog, dus over tractie bij regen geen oordeel.

SPECIFICATIE:

Met 265 stieren is de voorwielaangedreven Leon Cupra R de krachtigste SEAT ooit. En toch ziet hij er – op een stel agressieve negentienduimers en een blitse kleur na – exact hetzelfde uit als de Cupra zonder R die ondertussen uit de brochures verdwenen is. Of de nieuwe zich met de laatste generatie voorwieltrekkers kan meten om weer de hete peper in het gat van VAG te worden? De specificaties beloven in ieder geval 6,2 naar de 100 en een begrensde (!) top van 250…

kortgetestseatleoncuprar1

RIJGEDRAG:

SEAT heeft stijvere veren en nieuwe ophangingsrubbers gemonteerd om een auto af te leveren die – verrassend genoeg – comfortabeler stuurt dan de uitgaande Cupra. Daarmee is het houterige gevoel van weleer geremedieerd, maar niet de stoïcijnse achterkant die op de openbare weg nauwelijks meestuurt. Ook het elektro bekrachtigde stuur kan beter, met zijn matige feedback en niet bepaald scherpe afstelling. De manuele zesbak is dan weer super, terwijl het turboblok aan 2.500t/m ontploft om pas aan 7.000 in de zachte begrenzer te veren. Maar om de Leon in één adem met de klasseleiders te vermelden, ontbreekt het de R aan een mechanische sper; het elektronische XDS-differentieel remt het onbeladen voorwiel gewoon af om onderstuur te counteren, maar hogere bochtensnelheden levert het nauwelijks op. Combineer dat met die steriele achteras, en je krijgt een hatch die het vooral van de rechte stukken moet hebben – temeer daar de hele elektronicawinkel niet uit kan.

kortgetestseatleoncuprar2

VERLEIDINGSKRACHT:

En toch valt er voor de Cupra R een lans te breken: de chrono’s zijn snel, de zithouding (ondanks storende A-stijlen)  top, de uitrusting rijk en de prijs in vergelijking met identiek gemotoriseerde VAG-modellen scherp: 28.850 euro oftewel 5.000 minder dan de voorwielaangedreven Scirocco R, 8.000 euro goedkoper dan de vierwielaangedreven Golf R en zomaar even 11.000 euro voordeliger dan de premium Audi S3 Sportback. Als praktische vijfdeurs kan de Cupra R dus tellen, maar rijdynamisch moet hij zijn meerdere hoe dan ook erkennen in concurrenten die een Limited Slip Diff en een meesturende achterkant inzetten om écht te entertainen.

kortgetestseatleoncuprar3

SEAT Leon Cupra R

Plus Min
+ Hete peper… – … zonder de zaadjes

Weggecijferd

Motor 2.0 4-in-lijn turbo
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 265 pk
Koppel 350 Nm
Gewicht 1320 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 6,2 s
Topsnelheid 250 km/h
Gem. testverbruik 13,8 l/100km
Prijs 28.850€
Fiscale PK 11
Verdict 8 op 10