Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Dat er in Parijs momenteel een hoop metaal verzameld is, heb je de afgelopen dagen al wel gemerkt op DRIVR. Het grootste nieuws mag dan wel uit het Lotuskamp komen, toch kan geen van hun zes (!) nieuwe modellen mee met het triootje dat we vandaag aan jullie willen voorstellen: de kraakverse WRC-bolides van Citroën, Ford en MINI.

De Fransen hebben het afgelopen decennium de rallysport gedomineerd. Sébastien Loeb is op weg naar zijn zevende WRC-titel in even veel jaren. Die haalde hij al drie keer in een Xsara WRC en drie keer in een C4 WRC. Volgend seizoen moet/mag de drievoudige Champion of Champions het doen met een maatje kleiner: de DS3. Wij keurden eerder dit jaar al de 1.6 THP-versie goed, waarvan de WRC-bolide de motor overneemt – zij het dan centraal achterin geplaatst, grondig getweakt en uitgerust met een monster van een turbo. Het resultaat is dubbel zo veel pk’s – 300 om precies te zijn – om de vier wielen aan te drijven.

Citroën DS3 WRC

Citroën DS3 WRCCitroën DS3 WRC

Ook Ford – de afgelopen seizoenen de enige overgebleven concurrent van Citroën – doet aan downsizing. De Focus RS wordt bedankt voor zijn trouwe dienst en vervangen door de Fiesta. Dat die tot spectaculaire dingen in staat is, heeft Ken Block ons recent nog bewezen. Naast geschifte Amerikanen biedt de Fiesta RS WRC vanaf 2011 ook onderdak  aan Fords nieuwe 1.6 EcoBoost-turbomotor.

Ford Fiesta RS WRC

Ford Fiesta RS WRCFord Fiesta RS WRC

En dan is er nog MINI, dat in de Countryman de mogelijkheid heeft gezien om na lange afwezigheid terug te keren naar de rallywereld. 2011 is voor de Duitsers een leerjaar, waarin ze slechts aan een handvol wedstrijden zullen deelnemen. Vanaf 2012 is de Countryman klaar voor een volledig seizoen op het hoogste niveau. De voorbereiding is in ieder geval degelijk: de auto werd door de specialisten van Prodrive geprepareerd en uitgerust met een Garrett-turbo en een sequentiële Xtrac-zesbak. Aan het stuur vinden we niemand minder dan regerend IRC-kampioen Kris Meeke.

MINI Countryman WRC

MINI Countryman WRCMINI Countryman WRC

Iedereen zal wel zijn eigen favoriet hebben binnen dit trio, afgaand op de looks, de piloten of het rallypalmares. Belangrijker is dat het deelnemersveld in het wereldkampioenschap rally eindelijk terug aanzwelt – misschien wel het beste teken dat de autoindustrie én de motorsport de crisis overleefd hebben. En dan gaan er nog geruchten dat o.m. ook Toyota en Saab een comeback zouden zien zitten…