Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Concept Cars zijn de glazen bol van de autoindustrie. Afstudeerprojecten zijn dat nog meer, maar hier wordt het glas van de bol soms troebel door de tomeloze fantasie. Neen, als je een glasheldere kijk op de toekomst wil, dan moet je bij de toeleveranciers zijn. Zij zijn verplicht om met concrete oplossingen te komen, concepten die de autobouwers warm maken en finaal dus brood op de planken brengen. Met Visteon is het niet anders.

Toeleveranciers werken achter de schermen en delen bijgevolg niet in de eer die de constructeurs met veel bombarie opstrijken. Nochtans zou er geen sprake zijn van LED dagrijlichten of head up-display’s zonder deze souffleurs van het autotoneel. Visteon is een grote naam als het gaat om interieurs, klimatisatie en elektronica en heeft zijn haar ideeën voor de nabije toekomst gebundeld in de C-Beyond. Op het eerste zicht lijkt deze concept niet veel meer dan een gelifte Citroën C4 Picasso, maar vergis je niet: in deze Franse eenvolumer zitten meer voorstellen verpakt dan bergvakjes in het origineel.

visteon-1
visteon-2

Het interessantste idee vind ik de plaats van de het klimaatsysteem. In een normale auto vreet dit ruimte in het dashboard, waardoor dit laatste meer en meer eilandproporties aanneemt. Een dashboard is bijgevolg lang niet meer wat de term aangeeft, namelijk een schutbord dat de voerder beschermt tegen opspattende steentjes. Visteon plaatst de airco onder de vloer en stuurt de lucht via de B-stijlen naar het dak. Hier wordt de lucht verder verdeeld over vier comfortzones boven de hoofden van de inzittenden, een beetje zoals in een touringcar. De verluchtingsmonden in het dashboard vallen weg en dus ook het plaatsrovende buizenstelsel dat erachter zit. Voeg daarbij de ranke, verticaal geplaatste bedieningsorganen je krijgt een megabergvak in de middenconsole waar vroeger een massa knoppen zat. Je kan er met gemak een grote tas kwijt of optionele voor een koelkast kiezen.

visteon-3
visteon-4

Ook wat betreft displays en connectiviteit gaat Visteon een stuk verder, zonder te vervallen in gratuite droomconcepten die niet industrieel realiseerbaar zijn. Moduleerbare instrumentenclusters, persoonlijke bedrukkingen op de bekleding, lichtgevende deurpanelen… afspraak binnen een jaar of vijf? Werp alvast een blik op het demofilmpje en de kans is groot dat je de (deel)oplossingen binnenkort zal tegenkomen in jouw volgende wagen.