Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Je hoeft heus niet de symbolische leeftijd van achttien te zijn gepasseerd om te weten dat toverij niet bestaat. Toch willen constructeurs ons doen geloven dat de werkelijkheid gemanipuleerd kan worden door middel van rituelen en/of bezweringen in de vorm van de alom aanwezige ‘sport’ knop; een in kunststof getogen kleinood dat ons met een druk op de knop moet katapulteren naar een wereld van ongekende sensaties, en vervolgens vliegensvlug terug in comfort mode kan zetten…

4398297359_09ec8ed3f8

Toegegeven, er gebeurt wel degelijk een variëteit aan alteraties. Vlinderkleppen die openen in de uitlaatlijn, aanpassingen van het adaptief instelbare onderstel, overboost-functies van de turbo(‘s), wijzingen in het ECU-programma, verscherpte respons van het gaspedaal, gewijzigde stuurbekrachtiging en (eventueel) aangepaste schakelprogramma’s van de automaat of gerobotiseerde handbak. De mogelijkheden lijken eindeloos, want vervolgens kunnen ook ABS, ESP, tractiecontrole en (indien aanwezig) het elektronisch sperdifferentieel aangepaste instructies krijgen. Eureka dus? Niet bepaald. Want voor zover ik tal van verschillende systemen heb mogen ervaren, open je daarmee de gesiliciumiseerde Doos van Pandora.

sport_mode

Uiteraard wil ik niet elke ingenieur overladen met de zonden van Israël; bepaalde spitsvondigheden zijn dankzij de vergaande interferenties van betuttelend Europa een noodgedwongen kunstgreep om niet alle sensaties te ontnemen. Case in point, de butterfly valves die we terugvinden in de uitlaatkanalen van Jag’s, Maser’s en andere Lambo’s. Ook modi die verschillende standen van de tractiecontrole mogelijk maken zijn wenselijk: het is immers niet iedereen gegeven om in alle omstandigheden met vier, vijfhonderd en meer pk’s overweg te kunnen (mezelf incluis).

5041860862_6097383a41_b

Afgezien daarvan moet ik de eerste nog aan de tand voelen die zich in elk (of op zijn minst in één van zijn individuele settings) volledig naar wens gedraagt. Meestal is het geheel te soft, te slap en te weinig responsief in de ene stand, terwijl de andere zo mogelijk nog artificiëler aanvoelt. Veelal omdat het inderdaad om artificieel gedirigeerde aanpassingen gaat die de regels eerder naar de wet beter dan naar de geest opvolgen. Ergo, geen enkele instelling excelleert in zijn kunnen en wordt zo gedegradeerd tot half compromis dat Sport, Track, Race, Dynamic of andere hippe naam meekrijgt.

Laat dit dan ook een pleidooi zijn tégen de resem instelbare en elektronische aanpasbare onderdelen die fundamenteel zijn in de pure rijbeleving. Eén setting voor het onderstel, gaspedaal, stuurbekrachtiging, motormanagement, versnellingsbak, ABS, ESP en de tractiecontrole. Zorg ervoor dat alle aspecten de juiste snaar weten te raken, met als resultaat een homogene sensatie die superieur is aan elk van de surrogate verpersoonlijkingen. Toeval dat RenaultSport en Ford’s RS-Team bovenaan de ladder in hot hatch land staan? Ik dacht het niet.

[Foto: Matyas Fulop]