Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

“Glaasje op? Laat je rijden”, hebben ze mij altijd op het hart gedrukt. Alleen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, wanneer de BOB-mobiel van dienst een Peugeot 206 CC is en er vier feestvarkens huiswaarts willen keren. Noch eigenaar, noch Bewust Onbeschonken Bestuurder zijnde, word ik verwezen naar de achterbank – of wat daarvoor moet doorgaan: een soort voorgevormde plank, die je rug in een scherpe hoek naar voren kantelt. De reden daarvoor is simpel: de schuine achterruit dwingt je hoofd sowieso tegen de hoofdsteun van de voorzetel. Of het dak misschien niet open kan?

Peugeot 206 CC

Helaas blijkt dat inderdaad niet te kunnen. Het koffermechanisme is kapot, dus kan het stalen klapdak nergens heen. Dan maar de weg van de minste weerstand zoeken… Die blijkt te bestaan uit een moderne variant van de amazonezit – de enige mogelijkheid, want ruimte voor knieën, laat staan alles wat zich daaronder bevindt, is er niet. Gelukkig sust de Bewust Beschonken toestand van driekwart van de inzittenden hun zenuwstelsel, zodat pijn en verkramping plaats maken voor hilariteit. Bang voor een ongeval hoeven we toch niet te zijn, stevig vastgeklemd als we zitten tussen de achterruit en… de voorruit, vreemd genoeg. Merkwaardig hoe dichtbij die is, zelfs vanop de achterbank. Even schiet mij het lumineuze idee te binnen dat het autootje gemakkelijk van op mijn zitplaats achter de chauffeur te besturen zou zijn, maar gelukkig dwaalt mijn benevelde geest weer af voor ik dat empirisch kan toetsen.

Peugeot 206 CC

Uitstappen na een tiental kilometers heeft iets van een duiveltje dat uit zijn doosje wordt gelaten: alle springveren in mijn lichaam katapulteren mijn ledematen terug in hun anatomisch correcte positie. Wanneer ik een half uurtje later onder de dons lig, verkeert de autojournalist in mij in tweestrijd. Enerzijds vind ik het schandalig dat zo’n pijnbankje een statuut van vierzitter verantwoordt, anderzijds heeft die 2+2-formule er – hoe oncomfortabel ook – wel voor gezorgd dat ik niet naar huis ben moeten kruípen. Een langetermijnoplossing lijkt het me echter niet.

Nissan GT-R

Nochtans zijn er behoorlijk wat sportcoupés die een gelijkaardige layout kennen: de Audi TT, de Porsche 911, de Nissan GT-R, … Zouden die allemaal niet beter als tweezitter door het leven gaan, of is dat vierzitsetiket commercieel echt zo belangrijk voor de constructeurs? Eens te meer lijkt de Gulden Middenweg de oplossing: laat de klant gewoon zélf beslissen of hij graag extra noodzitjes heeft, of liever gewicht én (bagage)ruimte bespaart door ze te schrappen. Lotus heeft dat alvast ingezien met de Evora. Benieuwd wie die strategie durft te volgen.

Lotus Evora