Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie volgend jaar een compacte sportieveling ambieert, staat voor een hartverscheurende keuze. Medio 2011 duiken de Duitse Drie namelijk de ring in met hun nieuwste DRIVR-materiaal dat bruist van de diversiteit: middenmotor en gewichtsverlies voor de Porsche Cayman R, vijfcilinder en evenveel deuren voor de Audi RS3 of zescilinder met bi-turbo’s voor BMW’s 1-Reeks M? Tegen de stroom in kopiëren we hier geen persmappen, maar formuleren de valkuilen voor elk van deze vaandeldragers.

PORSCHE Cayman R

porschecaymanr1

Tien paarden meer en 55 kilo minder, verder wil Porsche niet gaan met de Cayman R. Dat brengt het vermogen op 330pk en de Belgische prijs naar 72.200€ terwijl echt verhoopte opties als een halve kooi en gesneden slicks niet op het programma staan. Porsche oordeelt dat de R daarmee te dicht bij de GT3(RS) zou komen, en schendt in één adem het aureool dat zo’n R-badge totnogtoe omcirkelde; R staat stond immers voor Rennen en dateert van 1969 toen Stuttgart 24 911R’s bouwde met een blauwdruk van een motor (210pk uit een 2.0 zescilinder boxer) en 830kg drooggewicht. De typebenaming CS of ClubSport zou dan ook gepaster zijn, want de Porsche-R staat historisch immers boven GT(RS) – en dat mag deze Cayman wegens interne keuken niet waarmaken. Een gemiste kans voor trackday-adepten die niet aan de 154.000€ van een GT3RS geraken?

AUDI RS3 Sportback

audirs3sportback

Audi noemt hem kortweg RS3, wij prefereren RS3 Sportback aangezien deze A3-topper enkel als vijfdeurs te krijgen is. Net als Porsche oordeelt de VAG-dochter dat een driedeurs teveel zou interfereren met de identiek gemotoriseerde TT-RS, maar DRIVR is van mening dat die laatste er nog altijd beter voor staat; de RS3 weegt met 1575 (!) kilo zomaar even 125 meer dan de TT, én kan enkel met een zeventraps DSG uitgerust worden – net als de RS5 die niet overal in de smaak valt… Ook vreemd is de gekozen bandenmaat van 235/19 voor en 225/19 achter, al kan dat een kunstgreep zijn om die stugge Quattro-achterkant speelser te maken. Afwachten dus, en best beginnen sparen aangezien de RS3 49.900€ kost zonder aan de peperdure (maar spijtig genoeg verplichte) optielijst te raken.

BMW 1M Coupé

bmw1mcoupe

In tegenstelling tot de Cayman en RS3 doet de BMW 1M het nog even zonder officiële cijfers. Maar aangezien München elke dag een ander onderdeel van zijn kleinste M toont, kunnen we al een heleboel afleiden: pakweg 50.000€, minimaal 330pk en ongeveer 500Nm zoals in de recent geteste Z4 35is met hetzelfe blok. Komt daar nog bij dat zelfs een basis 1-Reeks (net als een basis Cayman) de vijf sterren aantikt, waardoor het voor M niet zo moeilijk mag zijn om een knaller af te leveren – in tegenstelling tot Audi wiens S3 ons niet helemaal kon overtuigen. En toch blijft het een vraagteken of een geblazen zes-in-lijn evenveel emotie kan bieden als een hoogtoerig exemplaar zonder turbo, net als het feit of BMW iets aan het gewicht kan doen zoals het recent beloofde. Als dat het geval is, dan katapulteren we de 1M zonder pardon naar de eerste plaats van dit toekomstige trio.