Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wat zet je in godsnaam tegenover de Citroën C6 alias L’ambassadeur van de Franse auto-industrie en synoniem voor ongebreideld individualisme? Misschien wel de nieuwe Saab 9/5 of Jaguar XF, want veel meer alternatieven zal je niet gauw verzinnen. Excentrieke Italianen van Lancia of Alfa Romeo laten immers al enkele jaren op zich wachten, en over het kanaal kom je enkel bij de Roofkat uit. Zijn er dan geen andere uitdagers die de schermdegen tegen de opgefriste Fransman willen opnemen? Wat gedacht van de Passat Comfort Coupé, deviante nazaat van zijn gangbare leasebroer en – misschien met uitzondering van de Scirocco – het spannendste (ontwerp) dat Wolfsburg te bieden heeft!? En Garde!

img_8570drivr

Waarom we voor de Passat geopteerd hebben, heeft twee voorname redenen: enerzijds is de Volkswagen een relatief zeldzaam beeld op wegen, anderzijds is het een van de weinige die net zoals zijn tegenstander over vier frameloze (en in het geval van de C6: dubbel gelaagde) ruitpartijen beschikt. Een niet te onderschatten stijlelement dat bijdraagt aan de finesse van het geheel, en deze twee buitenbeentjes een straat voorsprong geeft op de concurrentie. Daarmee wil natuurlijk niet gezegd zijn dat het enkel bij uiterlijk vertoon blijft, want zowel de C6 als de Passat hebben voldoende slimme, technische en elektronische troeven achter de schermhand.

img_8612drivr

Het vergt moed van de Fransen om de C6 vier jaar na zijn introductie nog van een motorische en kwaliteitsupdate te voorzien. Een doorslaand succes is de auto immers nooit geweest, al zullen ze dat bij Citroën wel op voorhand ingecalculeerd hebben. Een van zijn zwaktes was de oude 2.7 HDI – om van de manuele 2.2 HDI nog maar te zwijgen – die veel moeite had met de bijna twee ton zware bolide. Dat is met de wissel naar de huidige 3.0V6 diesel mooi opgelost; de motor levert in de voorwielaangedreven C6 niet de monsterwaarden van de Jaguar XF-S, maar met 245pk en 450Nm koppel alsnog volwaardige credenties. Tegelijk daalden uitstoot en verbruik met 13%. Netjes.

img_8649drivr

De fel uit de kluiten gewassen limo sprint daarmee moeiteloos naar de 100 in 8,9 seconden en stuit pas aan 250km/h op zijn begrenzer. Het is zonder meer de motorisatie die de C6 als gegoten zit, en ze is voldoende stil om het gemis van een benzinemotor teniet te doen (al zou het raffinement er alsnog mee op vooruit gaan). Combinatie van motor en (luie) automaat zetten echter nooit aan om rij-flitsend voor de dag te komen; daarvoor geven beide componenten en de hydropneumatische ophanging teveel signalen dat ze niet akkoord zijn met een overenthousiaste manier van doen. De head-up display (HUD) afficheert dan ook net geen ‘fou le camp’ richting bestuurder.

img_8670drivr

Andere koek is het bij de Passat die pronkt met de 2.0 TDI van 170 pk (350 Nm) uit de Golf GTD, gekoppeld aan het nieuwste Direkt SchaltGetriebe met zes verzetten, bediening aan het stuur en een leeggewicht van 1.581 kg. Dat moet zorgen voor sensaties die dichter aanleunen bij het klassieke DRIVR-credo, maar toch is de combinatie geen complete (vol)treffer zoals ervaren in de fijne GTD. Daarvoor strooit de schakelgrage DSG in ‘D-stand’ teveel roet in het steekspel, en het lijkt erop dat de motor zich met aangepaste elektronica beter zou vereenzelvigen. Tweede minpunt is het geluid dat – hoewel aardig op de achtergrond – nooit zo spannend klinkt als in de Golf, waar het veel weg heeft van een rechtgeaarde octaanverslinder. Het uitstekende werk van de sound engineers lijkt met de transplantatie dus niet te zijn meegekomen. En dat is een erg sneue constatering want het had van de Passat een nog begerenswaardige vierzitscombinatie kunnen maken. Voor wie dat wil, kan de auto sinds kort ook met vijfde (optioneel) noodzitje gekocht worden – al doet dat (mijns inziens) licht af van de Passat CC’s buitenissige zelve.

img_8740drivr

Gelukkig is het niet allemaal Duitse zakelijkheid aan boord, zeker als je voor het tweekleurig lederen interieur opteert dat het standaard meubilair doet omslaan in een strakke leef- en rij-omgeving. Ook hier verschillen de twee protagonisten van aanpak: waar de C6 de woorden ‘zijdelingse steun’ onverbiddelijk overslaat, zit je in de Passat in nogal harde, lichaams-omarmende stoelen die minder comfortabel zijn dat het CC-acroniem doen vermoeden. Dat de ontwerpers bij Citroën nooit aan hun chef d’oeuvre getwijfeld hebben, kan dan weer binnenin geconstateerd worden – want ook hier veranderde zo goed als niets met de introductie van deze top-motorisatie. Nochtans liet de C6 bij zijn voorstelling nét daar het meeste punten liggen – en tekenen richtingaanwijzerunits die speling vertonen, niet verlichte stuurwieltoetsen en de knoppenrommel op de middenconsole nog steeds present. Bepaalde materialen horen nog altijd niet thuis in een berline met exploitatie aan het Elysée, en verdienen een upgrade.

img_8635drivr

img_8600drivrimg_8850drivr

Toch zijn er nog steeds voldoende zaken aanwezig die de C6 doen afwijken van het establishment. De HUD werkt feilloos en went snel, de multimedia-interface is hyper responsief, het comfort optimaal, de ruimte riant, het lane-departure systeem nuttig en de vier chique naar beneden schuivende deurvakken met ‘mukonto’-houtlook onovertroffen. Snelheid staat trouwens wel op het CV van de C6; piloteer de auto naar het linkerbaanvak en met de vingers in de neus loopt de snelheid gauw comfortabel op richting uiterst illegale waarden. Dat terwijl bestuurder en passagiers ten allen tijden sumptueuse stoelen en stilte mogen ervaren. 150, 160 km/h, het gaat allemaal erg makkelijk en zonder veel drama met een aanvaardbaar verbruik in dagdagelijkse situaties.

img_8895drivr

De twee geven dus een te verwachten verschil in zake (rij-)beleving. Maar het is de grote Citroën die het relais lijkt te beslechten. De C6 is purpose-built en verzaakt niet in de gangbare compromissen die tegenwoordig noblesse oblige zijn. De Passat CC scoort daarin minder, al valt er in het algemeen erg weinig aan te merken op zijn reiskwaliteiten. Toch kan je je niet van de indruk ontdoen dat het om een reguliere Passat in prijzige smoking gaat, terwijl de C6 er in slaagt om met een nieuwe aanvalstechniek uit de hoek te komen, en dat verdient punten. Pluspunten die weliswaar vervallen met de (forse) hogere aankoopprijs waardoor de Passat CC zelfs met opties plots een koopje lijkt. Individualisme heeft echter zijn prijs, al kan die dankzij de forse depreciatie van de C6 misschien wel de uitweg bieden op de tweedehandsmarkt.

[Foto’s: Pieter Ameye & Ken Divjak]

CITROËN C6 3.0 V6 HDI

Plus Min
+ Uniek in tal van opzichten – Enkel voor Citrofielen

Weggecijferd

Motor 2992cc V6 bi-turbo
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 240 pk
Koppel 450 Nm
Gewicht 1871 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 8,9 s
Topsnelheid 240 km/h
Gem. testverbruik 8,2
Prijs 53.610 euro
Fiscale PK 15

Verdict
7 op tien

VOLKSWAGEN PASSAT CC 2.0 TDI 170 DSG

Plus Min
+ Zit strak in het pak… – maar mist magie

Weggecijferd

Motor 1968cc 4-in-lijn turbo
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 170 pk
Koppel 350 Nm
Gewicht 1581 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 8,6 s
Topsnelheid 224 km/h
Gem. testverbruik (niet gemeten)
Prijs 38.100 euro
Fiscale PK 11

Verdict
7 op tien