Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie het gameswereldje wat volgt, weet dat klassieker Need For Speed de laatste jaren een behoorlijke fall from grace heeft meegemaakt. Voor fans van het eerste uur begon de miserie toen het zevende deel, ‘Underground’ getiteld, de focus van de reeks verlegde van pure exoten naar opgeblinkte tunerbolides. Sindsdien heeft de franchise nooit meer de impact uit haar gloriejaren kunnen evenaren. Dringend tijd voor een herbronning…

Need For Speed: Hot Pursuit

Het is geen toeval dat het zestiende deel dezelfde subtitel draagt als NFS III, misschien wel de beste game uit de serie. De fans krijgen dus eindelijk waar ze al jaren om zeuren: de snelste productiewagens ter wereld zijn terug voor een supersonisch spelletje Cops & Robbers. Voor uitgever Electronic Arts was het dan ook van levensbelang dat deze editie een schot in de roos werd, wat hen ertoe leidde een externe ontwikkelingsstudio onder de arm te nemen – niemand minder dan Criterion Games, bekend van de populaire Burnout-reeks.

Need For Speed: Hot Pursuit

Het gevolg is dat de besturing van de wagens veel dichter aanleunt bij het eerdere werk van de developer dan bij de recente NFS-iteraties. Dat betekent: met de vingers in de neus door elke bocht driften en nitro-injectie op alle wagens, die bijgevuld wordt door halsbrekende toeren uit te halen. Ook de vorig jaar geïntroduceerde cockpit view is verdwenen. Het realisme is dus ver zoek, maar dat is dan ook nooit het selling point van NFS geweest.

Need For Speed: Hot Pursuit

Fun is er daarentegen met hopen te vinden in het fictieve Seacrest County, of je er nu voor kiest als politieagent of als straatracer door het virtuele leven te gaan. Naast supersnelle exoten kan de arm der wet rekenen op spijkermatten, wegversperringen, EMP-schokgolven en luchtsteun van helikopters om de voortvluchtigen in te rekenen. Maar ook die verschijnen gewapend ten tonele. Spike strips en EMP’s behoren ook tot hun arsenaal, net als een turboboost en een stoorzender die alle politiewapens en -communicatie uitschakelt. Al deze hulpmiddelen zijn (gelukkig) slechts beperkt inzetbaar tijdens elke missie.

Need For Speed: Hot Pursuit

In de praktijk bleek de moreel verantwoorde keuze de leukste – maar wie kan dan ook weerstaan aan een Bugatti Veyron met zwaailichten en politielivrei? Het enige probleem is dat er maar weinig variatie in de opdrachten zit: als agent achtervolg je steeds delinquenten, als racer vlucht je altijd voor de staat. Er bestaan daarnaast wel meer race-georiënteerde spelmodi met een tijdslimiet, maar die verwachten dat je zonder botsingen met decor of medeweggebruikers een vaak bijzonder lang parcours aflegt – iets waar de onprecieze controle en het soms zwalpende rijgedrag dat daaruit voorvloeit zich niet bepaald toe lenen.

Need For Speed: Hot Pursuit

Hoewel de artificiële intelligentie van de computergestuurde tegenstanders weinig te wensen overlaat, valt de échte fun dus online te beleven. Opponenten van vlees en bloed blijken toch nog dat tikje uitdagender, en leveren vooral een meer gevarieerd spelverloop op. Om online interactie te bevorderen, voorzag Criterion trouwens in een heus sociaal netwerksysteem, genaamd ‘Autolog’. Dat houdt al jouw prestaties bij en plaatst die samen met die van je vrienden op een ‘Speed Wall’, met de bedoeling een continue strijd om de eerste plek uit de lokken. Alleen spijtig dat online gaming op Xbox 360 – ons testplatform voor dit spel – extra abonnementsgeld vereist, te meer omdat de game geen split screen multiplayer ondersteunt…

Need For Speed: Hot Pursuit

Zoals gevraagd door de fans, is Need For Speed teruggekeerd naar zijn roots. Precies wat de reeks nodig had, want deze mix tussen de originele Hot Pursuit uit 1998 en de Burnout-serie blijkt de beste NFS sinds jaren. Alleen mocht er nog iets meer variatie toegevoegd worden aan het jarenoude concept. De politie-achtervolgingen zijn weliswaar spectaculair, maar de solocarrière wordt al snel eentonig. Zie je er echter geen graten in je fix online te gaan zoeken, dan zal je geen miskoop doen met Need For Speed: Hot Pursuit.