Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In 2006 introduceerde spelontwikkelaar Eden Games in Test Drive Unlimited het gloednieuwe concept ‘MOOR’: Massively Open Online Racing. Een online rollenspel als het ware, waarin de ridders en draken vervangen zijn door rijke playboys en hun supercars. Klinkt tacky, maar de game werd een schot in de roos, hoofdzakelijk dankzij het hoofdpersonage: een zorgvuldig en op ware grootte nagebouwd Hawaïaans eiland van 1.545 km². Vier jaar later is de opvolger eindelijk zo goed als klaar.

Test Drive Unlimited 2

Dat het zo lang geduurd heeft vooraleer het alom geprezen racespel een sequel kreeg, heeft veel te maken met de financiële moeilijkheden van uitgever Atari. Lange tijd was het niet duidelijk of er wel voldoende middelen voorhanden zouden zijn om de productie te bekostigen. Een heel ander verhaal dus dan het eindeloze uitstel van het onlangs gereleasete Gran Turismo 5.

Test Drive Unlimited 2

In Test Drive Unlimited 2, dat op 11 februari 2011 in de winkel moet liggen, kan je dit keer rondcruisen en racen op party-eiland Ibiza. Daarnaast is Oahu, de locatie uit deel 1, ook nog steeds aanwezig – zij het in een opgepoetste versie met hedendaagse graphics én tientallen kilometers aan nieuwe zandwegen om te verkennen. SUV’s doen immers hun intrede in het Test Drive-universum, zodat offroadracen nu ook tot de mogelijkheden behoort.

Voor verdere variatie zorgt de introductie van een dag-nachtcyclus en dynamische weersomstandigheden. Ook op Ibiza regent het immers wel eens. Wat gebleven is, is het eenvoudige maar verslavende concept: je arriveert op een exotisch eiland met wat spaargeld op zak, koopt of huurt een eerste sportwagen in een van de vele showrooms, en verdient vervolgens je geld terug door aan races deel te nemen. Win genoeg wedstrijden en je kan je wagenpark uitbreiden met snellere en exclusievere bolides, jezelf trakteren op een designerkostuum of gaan shoppen op de lokale villamarkt. Al deze activiteiten zijn – vooral qua personaliseringsmogelijkheden – bovendien serieus uitgebreid.

Test Drive Unlimited 2

Het unieke aan Test Drive Unlimited was echter vooral dat je nooit alleen was in die virtuele wereld. Door een permanente verbinding met Atari’s servers zie je immers ook andere spelers van vlees en bloed door de straten rijden. Een eenvoudig lichtsignaal volstaat – nog steeds – om iemand ter plekke uit te dagen, waarna je zelf een route plant, de inzet kiest en meteen begint te racen. Samen met je vrienden kon je bovendien clubs oprichten. Dat aspect is nu uitgebreid: in plaats van straightforward races van A tot B, kan je nu ook samen voor zichzelf sprekende spelletjes als ‘Follow the Leader’, ‘Keep your Distance’ en een aan Need For Speed Hot Pursuit refererende ‘Police Chase’ spelen.

Dat community-facet is waar Eden Games verder op wil focussen met TDU2. Zo zijn er nu ook ontmoetingsplaatsen voor je in-game avatars, en is er al een uitbreidingspakket met casino’s en alle bijhorende gokspelen aangekondigd. Een heuse lifestyle simulator dus, al zijn geen van deze nevenactiviteiten verplicht voor spelers die zich – zoals wij – liever in het racen verdiepen. Voor hen belooft Eden overigens een meer realistische besturing. Of ze die belofte waarmaken, lees je over enkele maanden in onze review.

Test Drive Unlimited 2