Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

DRIVR en SUV’s, dat gaat maar zelden samen. In die mate zelfs dat er van de 160 gereden tests slechts vier het verguisde acroniem dragen: de Land Rover Defender (oftewel The Daddy van alle 4×4’s), de BMW X6 ActiveHybrid (die op papier vernieuwende techniek belooft), de Ford Kuga (alias de best sturende soft-roader) & de Range Rover Sport V8 Supercharged (die een Focus RS aan de lichten afdroogt). Die laatste is trouwens van belang voor dit artikel aangezien hij menig onderdeel met de Bowler Nemesis EXR deelt. De Bowler ché? Hét Sports Utility Vehicle waar wij zelfs een nachtje voor zouden kamperen om een zitje te bemachtigen!

bowlernemesisexr

Doet de naam Bowler toch een belletje rinkelen, dan komt dat door Top Gear in het algemeen en Richard Hammond in het bijzonder. The Hamster staat namelijk te boek film als diegene die zich tot Driving God bombardeerde aan het stuur van de Bowler Wildcat, een eerdere creatie op basis van de Defender die het tot de Dakar Rally schopte. De Nemesis EXR is Drew Bowler’s eerste gooi naar een straatlegaal alternatief voor BMW’s X6M en Porsche’s Cayenne Turbo die hij zelfs als ‘soft’ omschrijft. Zijn creatie haalt de 100 namelijk in 3,9 seconden (op tarmac) en tikt met de juiste bakverhoudingen de 280km/h aan…

bowlernemesisexr2

De visuele gelijkenissen met de Range Rover Sport beginnen met de lichtclusters en eindigen met de gesuperchargede 5.0 V8 die ook in de Jaguar XF-R ligt. Verder is alles bespoke zoals de Britten hun customwerk omschrijven: een spaceframe buizenchassis, FIA-rolkooi, dubbelgelaagde plastic huid en quasi een middenmotor opstelling voor de tot 530pk gekietelde V8. Daarmee klokt de Nemesis EXR (het achtervoegsel staat voor de straatversie) zomaar even 750kg lichter af dan Range Rover’s origineel, wat meteen de ziekelijke chrono’s verklaart.

bowlernemesisexr3

Het unieke aan de Nemesis is evenwel dat je hem zo radicaal bestelt als je wil. Een luxeversie met geluidsisolatie en alle mod-cons kan perfect, maar mist ons inziens de cultfactor van de spartaanse versie van 1.900 kilo. “Nauwelijks anorectisch” geeft Bowler meteen toe, “zij het nodig om Dakar-sprongen te kunnen incasseren” aangezien de EXR evenzeer ingeschreven kan worden voor woestijn-raids – of gebruikt om de verder barslechte Kerst-DVD van Top Gear sidekicks Hamster & May op te leuken:

[Copyright Foto’s: Motortrend.com]