Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Voor alle duidelijkheid: dit is geen bericht over een zoveelste belastingsverhoging of almaar stijgende circuitprijzen, maar over een truukje dat vooral Duitse merken beginnen toepassen – namelijk extra aanrekenen voor opties die hun producten scherper doen sturen. En dan heb ik het niet over aparte versies die de ‘R’ toevoegen aan de ‘S’, maar over dure opties die het verschil maken tussen a damp rag en damp trousers

audia6

Danig gefascineerd ben ik de afgelopen maanden zoveel mogelijk rijtests van nieuwe Audi’s & BMW’s gaan onderzoeken naar ophangingsinfo om uit te dokteren waarom ze in de ene test prima presteren, en in de andere quasi afgaan. Of het aan het analoge mannetje in de bestuurdersstoel ligt? Nauwelijks. Eerder aan de bijna ondoorgrondelijke combinaties van dempers, veren, antirolstangen en alomtegenwoordige computers die de norm geworden zijn in het premiumsegment. Of anders: de standaard setup volstaat volgens München & Ingolstadt voor 80% van de kopers, zij die beter weten/willen moeten maar bijbetalen.

bmw5reeks

Om te bewijzen dat deze verkoopsstrategie niet aan mijn samenzweringbrein ontspruit, heb ik de hulp van EVO Magazine ingeroepen. Hun antwoord? “It would seem that you need to spec the optional £965 adaptive dampers, and possibly add an extra £1255 for the adaptive anti-roll bars too, to make the 5-Series drive as you would wish.” Met als gevolg dat de standaard 530d op stalen veren nauwelijks tweeënhalf sterren krijgt terwijl de versie mét (die gemakkelijk 2.500€ duurder is) wel naar behoren presteert. Idem voor de nieuwste Audi A6 die volgens Autocar zelfs als 3.0TDI S-Line niet scoort zonder dure luchtvering: “You shouldn’t buy this particular model, but don’t discount other examples – air springs may well answer many of our criticisms of this car’s ride”. De prijs daarvan? Pakweg 2.300€. ‘Nough said.