Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

UPDATE: Opnieuw een knappe docu én Bertone’s Pandion-concept toegevoegd!

Net voor zijn vertrek bij Pininfarina toverde landgenoot Lowie Vermeersch de zintuigprikkelende 2uettottanta uit zijn pen. Volgens velen de spirutuele opvolger van de oer-Duetto Spider met de motor voorin en de aandrijving vanachter. Zo klassiek als Bach of Tsjaikovski dus. Maar nu circuleren er andere geruchten; een sportcoupé onder de naam 4C GTA met veel aluminium, carbon, achterwielaandrijving én een heuse middenmotor. En dat allemaal voor Porsche Boxster-geld. Het doet de wenkbrauwen fronsen.

alfa2uettotanta

Bij Alfa beseffen ze maar al te goed dat de kracht van de 8C Compétizione en Spider stilaan uitgewerkt is. Bovendien hebben gewone stervelingen weinig aan onbetaalbare supercars, en is de kans dat je er een op de openbare weg tegenkomt zo goed als nihil. Een nieuw & bereikbaar lichtgewichtmodel dringt zich dan ook op, en zou volgens een woordvoerder van FIAT in conceptvorm te zien zijn op het Salon van Genève om volgend jaar in productie gaan. Bedoeling is de 159-opvolger Giulia en de nieuwe kleine SUV ruggensteun te geven om tegen 2015 500.000 eenheden te verpatsen (nu een dikke 100.000). Van de 4C GTA – en dat is de eerste keer sinds de 147GTA dat die badge nog eens bovenkomt – zou Alfa er jaarlijks 5.000 bouwen op Italiaanse bodem. Tot zover de plausibele geruchten.

alfasuvalfagiulia

Algemeen wordt aangenomen dat de 4C GTA een variant van het KTM X-Bowplatform krijgt (dat samen met Dallara ontwikkeld werd), inclusief een carbon monocoque met subframes uit aluminium voor een respectabele leeggewicht van pakweg 900kg. Het is trouwens niet de eerste keer dat KTM & Dallara aan de FIAT-stal gelinkt wordt, maar net door zijn hoge prijs is de X-Bow nooit een succes geworden. Aandrijver van dienst is de eerder anonieme 1750 TBi die er nu 250pk uitspuwt. Daarmee zou de kleine sportwagen een pk/gewicht-verhouding hebben die hoger ligt dan wat de Cayman S te bieden heeft (320pk/1275kg). Fingers crossed dat het hele verhaal geen Lost in Translation-parodie wordt!