Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

… en natuurlijk hangt daar een vraag aan vast: Wat is de Ideale Gangsterauto?

De meesten onder ons gaan op zoek naar een nieuwe wagen aan de hand van rationele argumenten. Looks en rij-eigenschappen zijn uiteraard belangrijk – maar als puntje bij paaltje komt, is budget vaak doorslaggevend. Ben je echter een Belgische crimineel, dan zijn er nog wat puntjes om rekening mee moet houden. En aangezien Top Gear de ideale kandidaat voor de Albanese maffia al vond, doen wij vandaag hetzelfde voor inheemse criminele organisaties…

topgearalbania

Het eerste criterium voor dergelijk transport is natuurlijk SNELHEID. Pieter² had het al over de 40 nieuwe anonieme auto’s voor de Belgische snelwegpolitie: 31 325d’s en negen 123d’s. Beide modellen gaan van 0 naar 100 km/u in 7,0 seconden. Wie dus geen zin heeft om de volgende tien jaar tijdens het douchen angstvallig zijn zeepje vast te houden omwille van de inhoud van zijn koffer, kan maar beter opgewassen zijn tegen het nieuwe geschut van Belgian’s finest. En dat is de Renault Clio RS zeker (verraste blikken alom? nvdr;). Hij bereikt de kaap van honderd al na 6,9 seconden, kan redelijk wat volume aan (zeg maar voor de startende drugsdealer) en kan mits wat aanpassingen onopvallend door het verkeer laveren:

renaultcliors

Een tweede vereiste voor Getaway Cars is LAADCAPACITEIT. Kleine sportwagens mogen misschien wel snel zijn, de auto van een volwassen crimineel moet vooral ook praktisch zijn. Of het nu breedgeschouderde heren, kortgerokte dames of enkele kilo’s opiaten zijn, er moet wat in vervoerd kunnen worden. En in die setting blijft de Audi RS6 een sterke performer met grote koffer. Maar door cameo’s in gangsterfilms zoals onder meer Layer Cake is hij een redelijk voor de hand liggende keuze en daarom wat minder geschikt qua discretie. Nochtans valt hier mits wat doe-het-zelf-werk ook een mouw aan te passen:

deloitte-rs61

En daarmee zijn we bij de derde pijler aanbeland: DISCRETIE. Beter dan (te moeten) vluchten, is uiteraard onder de radar van de wetsdienaar blijven. Onopvallende voertuigen of wagens die geen argwaan opwekken, genieten dan ook de voorkeur. Misschien wel de meest geschikte aller gangsterwagens is daarom de Mercedes R63 AMG – met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van de RS6 maar nog wat extra laadvermogen. En welke agent gaat onderstaand exemplaar durven tegenhouden?

r63-amg-funeral

Iemand nog autoadvies voor de Belgische onderwereld?