Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met zekere verwachtingen, een verse geheugenkaart en een schietklare Canon werd de bestemming via enkele vingervlugge ingrepen ingesteld op Châtillon. Een dorp in het verre zuiden van ons land dat als piepkleine deelgemeente van Saint-Léger zo goed als geen bekendheid geniet. Toch heeft het een troef van octaanorigine achter de hand: een hoogbejaard en illuster autokerkhof dat overgeleverd werd aan Moeder Natuur. Hoog tijd om het hele zaakje van naderbij te inspecteren.

chatillon

Een klein uur later arriveren we ter plekke om na enig overleg te constateren dat er kunst- en vliegwerk aan te pas zal komen; er moet namelijk een hoogteverschil van 10 à 15 meter overwonnen worden. Dat we niet de eersten zijn om dit te doen, merk je aan stille getuigen in de vorm van een gebroken houten paaltje en zorgvuldig gedevieerde prikkeldraad. Ze zorgen voor een uiteindelijk relatief makkelijke entree.

img_0993

Maar al snel volgt de ontnuchtering. Waar de wortels van de talrijke naaldbomen ooit gesierd werden door honderden wrakken, door corrosie gegenereerde kleurschakeringen en al dan niet courante onderdelen, blijft nu vooral een desolate leegte over met een mythisch randje. Hier werd met de grove borstel doorheen gegaan. Niet veel later leren we via een collegaspeurder dat Burgemeester Alain Rongvaux verantwoordelijk is. Die zou de (internet)link tussen zijn dorp en de laatste rustplaats niet echt kunnen appreciëren hebben. In oktober van vorig jaar werd dan ook paal en perk gesteld aan de bovengrondse necropolis. Wat overblijft zijn details over wat had kunnen zijn; een tien-in-lijn spruitstuk, verschillende verweerde trommelremmen, zuigers, krukassen, nokkenassen, hoofdremcilinders en fel vergane carrosseriestukken. Enkel het restant van een Ford Cortina bleek voor de ijzerboer onbereikbaar.

Het verhaal wil dat de honderden wrakken er na WO II werden gedumpt door Amerikaanse soldaten. 65 jaar later is het kleine stukje geschiedenis, maar vooral intrige zo goed als uitgewist. De burgemeester heeft daarmee zijn gram gehaald. Het publiek geheim is niet meer.