Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In de aanloop naar het autosalon van Genève stelt MINI alvast de Rocketman Concept voor; de voorbode van een kleiner stadsmodel dat vanaf 2012 moet gaan concurreren met de Smart Fortwo en de Toyota iQ. Met een lengte van 3,42 meter komt het concept in de buurt van de klassieke Mini van Sir Alec Issigonis, maar de Rocketman is meer dan alleen een heet gewassen MINI Hatch. Zoals we van BMW’s dochter gewend zijn, is hij immers volgestouwd met – al dan niet spitsvondige – gadgets. Een overzicht.

1. Carbon spaceframe

MINI Rocketman Concept

Om gewicht te besparen, is het (spaceframe)chassis van de Rocketman Concept vervaardigd uit koolstofvezel. Dat materiaal is ook aan de buitenkant zichtbaar, onder meer op de wielkasten, de flanken en zelfs de wielen. Productierijp is het niet meteen vanwege de hoge kost, al maakt het lage totaalgewicht samen met BMW’s EfficientDynamics-pakket een (theoretisch) verbruik van 3 l/100km mogelijk.

2. Portieren & scharnieren

MINI Rocketman Concept

De twee deuren van de Rocketman zijn voorzien van een dubbel scharnier, dat het volledige portier zijwaarts verschuift om een grote instapopening te creëren zonder het parkeergemak op te offeren. Het bovenste gedeelte van de kofferklep hangt dan weer aan een enkel scharnier dat centraal in het dak bevestigd is, terwijl het onderste stuk helemaal niet scharniert maar openschuift als een lade. Die kan je eventueel laten openstaan om grote voorwerpen te vervoeren, want de laadbak is volledig van het interieur afgesloten.

3. Panorama with a twist

MINI Rocketman Concept

Het centrale punt waaraan de kofferklep scharniert, vormt tevens het middelpunt van een verlichtbaar Union Jack-motief dat over het hele dak loopt en deel uitmaakt van de steunende structuur. De rest van het dak is volledig doorzichtig, voor een optimale lichtinval. Daar draagt ook de afwezigheid van een B-stijl tussen de zijruiten toe bij, die eveneens het zicht rondom moet verbeteren.

4. Overal leds

MINI Rocketman Concept

Niet alleen het dak is voorzien van led-verlichting, binnenin loopt over de hele gordellijn en het dashboard een led-strip voor sfeerverlichting, die zowel qua motief als qua kleur kan aangepast worden. Zowel de ronde koplampen als de uit het koetswerk springende achterlichten vertrouwen bovendien volledig op led-licht. En rond de enkele, centrale uitlaat zitten twee halve led-cirkels voor het achtermistlicht en het achteruitrijlicht.

5. Stoelendans

MINI Rocketman Concept

Standaard is de Rocketman een 3+1, net als de Toyota iQ. Dat betekent dat er, mits wat goede wil, plaats is voor drie volwassenen plus een kind of wat bagage. De zitjes kunnen echter naar wens omgegooid worden, zodat bijvoorbeeld een driezitter met extra laadruimte of een strikte tweezitter ontstaat.

6. Verstelbaar dashboard

MINI Rocketman Concept

In dat geval kunnen niet alleen de voorstoelen en de stuurkolom, maar meteen het hele dashboard inclusief middenconsole een eind naar achteren geschoven worden. Kwestie van de sportieve rijhouding van de MINI Hatch zonder compromissen te evenaren.

7. 3D

MINI Rocketman Concept

Centraal in het dashboard zit een 3D-scherm, dat we al kennen uit de Crossover Concept uit 2008 – de voorbode van de Countryman. Het ronde display kan dienst doen als speedometer, navigatie- of infotainmentscherm.

8. Communicatie

Het communicatiecentrum van de auto is uitneembaar, zodat je thuis alvast een route kan programmeren of je mp3’s kan synchroniseren.

Slim bedacht of concept verkracht? Het woord is aan jullie.