Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Eerst het goede nieuws: het aantal autodiefstallen neemt jaarlijks af. Registreerde de politie in 2000 nog 40.000 gevallen, dan is dat cijfer de laatste jaren teruggedrongen tot zo’n 15.000 – met dank aan de inburgering van alarmsystemen, startonderbreking en GPS-tracking. Dat is ook de reden waarom de hoofdmoot van de gestolen wagens bestaat uit Golfjes, Fiesta’s en Escorts ouder dan zeven jaar. Best verwonderlijk, gezien het gemak waarmee de gemiddelde Albanees in een moderne wagen inbreekt. We zetten vijf populaire methoden op een rij – u weze gewaarschuwd.

1. Ontstopper

Deze inbraakmethode is schrikwekkend gemakkelijk, vooral omdat ze uitsluitend gebruik maakt van toegankelijk gereedschap en geen sporen nalaat. De Oost-Europeaan in het filmpje hieronder slaagt erin een portierslot te openen met niets dan de luchtdruk geproduceerd door een wc-ontstopper. Dat het gaat om een moderne Toyota Yaris, maakt het des te onrustwekkender.

2. Pompje

Geen idee wat de gangbare toepassing is van het gebruikte pompje – en dat is misschien maar beter ook – maar mits wat glijmiddel kan het blijkbaar perfect dienen om een kofferslot open te duwen. Van daaruit wordt het achterportier geopend, en langs daar dan weer de bestuurdersdeur.

3. Taser

Maakt de wagen gebruik van centrale vergrendeling, dan kan het elektrische circuit eenvoudig ontregeld worden met behulp van een taser – een wapen dat overvallers een stevige stroomstoot uitdeelt. In België weliswaar verboden, maar dat is autodiefstal eveneens.

4. Afstandsbediening

Vergrendeling per afstandsbediening maakt de zaak er voor de inbreker alleen maar gemakkelijker op. Oudere systemen maakten gebruik van infraroodstraling, net als de afstandsbediening van de televisie. Eén van de vele knopjes op zo’n zapper komt vaak overeen met de frequentie van de autosleutel, dus is het slechts een kwestie van ze allemaal tegelijk in te drukken en te wachten op succes.

5. Antennes

En ook de allermodernste keyless entry-systemen zijn niet veilig, al dienen de dieven hier iets omzichtiger te werk te gaan. Zulke sleutels zenden immers permanent een radiosignaal uit, dat alleen door de transponder in de wagen wordt opgepikt wanneer het zich vlakbij bevindt. Voor zo’n 100 tot 1000 euro zijn echter antennesystemen beschikbaar die signalen kunnen doorseinen. Als één crimineel zich dus met de ene antenne op enkele meters van de auto-eigenaar bevindt, die de sleutel op zak heeft, kan die het opgepikte radiosignaal doorsluizen naar zijn kompaan, die de tweede antenne naast de wagen heeft opgesteld. De deur zal zich spontaan openen. Heeft de wagen ook keyless start, dan hoeft de dief maar in te stappen en weg te rijden. Hetzelfde resultaat kan overigens bereikt worden door het slot te hacken met een laptop.

keyless_500

[Meer info via MIT Technology Review]