Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

“Dag Ken. Vrijdag gaan we samen met Mercedes enkele blogs uitnodigen in Andenne. Bedoeling is om er een SafeDriving slipcursus te doen, offroad te gaan met een aantal modellen en vooral ook eens een AMG te proberen. Het ganse gebeuren zou plaatsvinden tussen 9 en 17u. Verdere info volgt nog, maar ik vroeg me af of iemand van DRIVR hierin geïnteresseerd zou zijn? Andrew.”

TIP: Klik het eerste beeld open om daarna slideshowgewijs verder te gaan

mercedessafedriving1

Glitter & Glamour is niet aan mij besteed. Daarvoor heb ik te weinig kostuums, teveel ingebeelde Rock ‘n’ Roll en lang niet genoeg friends in high places. Een aftandse bungalow volstaat dan ook om Ken Divjak naar Andenne aan de Maas te lokken, tenminste als dit voor de deur staat te (p)ronken…

mercedessafedriving2

Als amuse gueule kan de Mercedes SLS tellen, ook al ben ik a) niet zeker dat mijn onkatholieke 1m97 erin past en b) nogal bezorgd om het feit dat de man die deze plaatjes voor ons schiet eerder aan de beurt komt. Zijn naam? Pieter Baert. Zijn specialiteit? Doorwinterde instructeurs de stuipen op het lijf jagen.

mercedessafedriving3

Bij dit soort 4×4-oefeningen is het immers primordiaal om naar de put toe te sturen (zeker met een GL350 die onbeladen 2,5 ton weegt), en niet – zoals onze fatalistische fotograaf demonstreert – ervan weg. Dan beginnen de immer coole begeleiders van SafeDriving te transpireren, en da’s eerder zeldzaam voor het afgetrainde zwaantje dat ons instrueert.

mercedessafedriving4

Ook zeldzaam zijn luxe-SUV’s die modderhellingen van 30° en meer op straatbanden kleineren. Kenners beamen dat Mercedes nog altijd kosten noch moeite spaart om al zijn 4×4’s (dus niet alleen de iconische ‘G’) van indrukwekkende terreincapaciteiten te voorzien, zeker met het optionele Offroad Pro Package. 510Nm koppel bij 1.600t/m doen de rest.

mercedessafedriving5

Terug in Center Parcs mogen we de piste op; een terrein van meer dan duizend vierkante meter dat opvalt door zijn gebrek aan kegeltjes. Die zijn moeilijkheidshalve vervangen door watersproeiers die willekeurig de kop opsteken om onverwacht uitwijken te doceren. Vliegensvlug maar o zo subtiel reageren is de boodschap – en geen andere fotografen omrijden, OK Pieter?

mercedessafedriving6

Topmoment van de dag is ongetwijfeld het dessert. Zever natuurlijk, want buiten staat de SLS nog altijd te lonken – net als de nieuwe CLS die eerder vier R‘en toebedeeld kreeg. Qua afwisseling zit deze rijvaardigheidsdag bij SafeDriving dus snor, op één detail na: de demonstratie van het Mercedes PRE-SAFE systeem vlak na de chocola…

mercedessafedriving7

PRE-SAFE werkt vanaf 30km/h en bereidt de wagen voor op een crash. Om dat te demonstreren zwieren de instructeurs hun Ster in een spin (let daarvoor op de gladde epoxy-vloer onder de rechterwielen) waarna de vensters en het schuifdak automatisch sluiten, de veiligheidsgordels aanspannen en de elektrische stoelen de beste airbagpositie aannemen. Neem dan ook van mij aan: het (gulp) werkt.

mercedessafedriving8

En dan is het aan mij. Mijn kans om fifteen minutes of fame te sprokkelen aan het stuur van de 570pk sterke SLS die… spoorloos verdwenen blijkt!? De hele namiddag al rijden we met een instructeur voorop, twee CLS’en in het midden en de vleugeldeur erachter. Maar net wanneer ik erin mag kruipen, valt er een kwartier lang geen spoor van te bekennen. Zal me leren om altijd zo galant te zijn.

mercedessafedriving9

Nog eens vijf minuten en evenveel telefoontjes later komt onze Waalse collega met de excuus “on c’était perdu” aanzetten. How (in)convenient. Want daardoor moet ik meteen terug naar af via een veel te hobbelige weg om (na drie keer contact met de tarmac) te concluderen dat dit ding pokkesnel is maar eerder langzaam schakelt. En dat was het. Gelukkig brengt collega Pieter Ameye jullie eerstdaags een onderbouwder verslag over dit stuk Deutsche Alltäglichkeit waar ik niet terdege van mocht proeven. Verdammte Sch…..

[Met dank aan Pieter Baert voor de foto’s en Yves Ferket voor de video!]