Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Heb je je ooit al afgevraagd wie nu eigenlijk de beste racepiloot is: Sébastien Loeb of Fernando Alonso? En welke natie de meeste toppiloten voortbrengt: Duitsland, Finland, het Verenigd Koninkrijk? Een moeilijke kwestie, want racers uit verschillende sporten vergelijken is niet evident. Toch is dat precies wat Castrol op wekelijkse basis doet in haar EDGE Driver Rankings, die 2381 piloten uit 74 landen en 47 kampioenschappen classificeert. En daar blijkt het oliebedrijf zelfs een mathematische formule voor gevonden te hebben.

edge1_1000

Het werkt als volgt: punten worden toegekend voor start- en finishposities in elke race, maar ook voor o.m. de snelste ronde, het aantal rondjes aan de leiding en het aantal gewonnen posities gedurende de race. Die totaalscore wordt vervolgens gewogen met een factor die afhankelijk is van het niveau van de sport. Zo zal een internationale rally zwaarder doorwegen dan een nationale, en staat de Formule 1 als koninginnenklasse logischerwijs helemaal bovenaan het lijstje.

De gewogen score van elke piloot wordt wekelijks toegevoegd aan een rollende tabel, die rekening houdt met de prestaties gedurende de laatste twaalf maanden – een beetje zoals de ATP- en WTA-rankings in de tenniswereld. Op die manier wordt vermeden dat piloten buiten hun raceseizoen uit de lijst worden verdrukt. Als indicator van hun huidige vorm wordt echter ook elke maand een ‘Performer of the Month’ verkozen. En rond Nieuwjaar wordt telkens de beste piloot van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Dat die titel in 2010 – toen de Castrol Drivers Rankings het levenslicht zagen – naar F1-kampioen Sebastian Vettel ging, zal je niet verbazen.

Ook de landenrankings zijn interessant. Zo blijkt de beste Belg niet F1-rookie Jérôme d’Ambrosio (148), maar IRC-leider Freddy Loix (104). Nederland doet het overigens beter, met GP2-rijder Giedo van der Garde op 84 en een twintigste plaats op de landenlijst – België volgt als 22ste. De grootste racenatie blijkt Duitsland, het traditioneel sterke Finland staat enigszins verrassend maar achtste.

Zin in meer statistiekjes? Check CastrolDriverRankings.com.

Share Button