Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zoals vele andere bezige Belgen met een baksteen in de maag, bouw ik een huis. Als het op een dag klaar zal zijn, moet het een warm nest worden voor vrouw en kroost, een plek waar we na een dag zweten en zwoegen kunnen uitblazen met de zapper links, een blauwe Chimay rechts en een portie gemengd op de salontafel. Of om het met Pink Floyd te zeggen: “When I come home cold and tired, it’s good to warm my bones beside the fire”.

Sla er een interieurboek op na en je vind steevast strakke, cleane livings zonder de rommel die in real life al na twee dagen de boel ontsiert: mooi, maar niet (lang) praktisch dus. Het andere uiterste zijn cottage interieurs met kandelaars en cosy kussens… Bij auto’s lijkt men ook niet weg te komen van een aantal vastgeroeste cliché’s. Zo reed ik onlangs in een Jaguar XF, een drieliter diesel maar dat doet hier weinig terzake. Ik hou wel van de nieuwe Jag’s. Eindelijk gedaan met het copy paste werk van een op zich fantastische XJ uit lang vervlogen tijden of het teruggrijpen naar de meest sensuele sigaar uit de geschiedenis. Jaguar mag dan al een rijk verleden hebben, het heeft dit opgebouwd door vooruit te kijken en niet achterom. Nu men deze lijn heeft voortgezet met de nieuwe XJ en de facelift van de XF, ziet de toekomst er goed uit. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik de zwarte XF naderde en vaststelde dat het interieur beige was, met godbetert walnotenhout all over the place.

jaguar-xf-interieur-beige-11

Waarom bouw je een naar traditionele maatstaven vooruitstrevend getekende wagen, met dito interieur en biedt je hem vervolgens aan in exact dezelfde kleur- en materialencombinatie als die uit het verleden waarvan je tracht los te komen? Het is een beetje hetzelfde als witte geknoopte gordijntjes voor de ramen van een hippe loungebar hangen met als uitsmijter een sanseveria op de vensterbank. Ik voelde meteen de drang om een fout zijden sjaaltje rond m’n nek te knopen en tweed te dragen. Blijkbaar wil men geen (oude) klanten voor de borst stoten en kiest men de weg van de minste weerstand, die van het meeste hout dus.

ford-mondeo-houtinleg

Het moet trouwens gezegd dat er op vlak van interieurdesign zelden grote innovaties zijn geweest. Bij 99% van de wagens heb je vooraan 2 personen zitten, daartussen een middenconsole vol knoppen, een pook en een handrem (en door Amerikaanse invloeden ook een armsteun en bekerhouders). De bestuurder heeft doorgaans een koepeltje voor zich daaronder steeds meer info en omdat al die info niet meer op 1 scherm past, is er tegenwoordig een tweede koepel met nog een scherm. De passagier kijkt op een heuvel plastic met een sierstrip en een veel te klein handschoenkastje (de naam alleen al). Het dashboard is in essentie dus geen haar veranderd, alleen meer en meer overladen. I-drive en consoorten maakten een grote inhaalbeweging door een berg schakelaars overbodig te maken, maar deze geïntegreerde systemen dreigen het slachtoffer te worden van hun eigen succes: er komen immers alsmaar meer toepassingen, functies en ‘apps’ waardoor navigeren er niet makkelijker op wordt.

honda

Over enkele jaren zou het dashboard en daarmee het volledige interieur van onze auto er wel eens behoorlijk anders kunnen uitzien. Autoglass is namelijk van mening dat het dashboard in de huidige vorm overbodig wordt doordat alle informatie op de voorruit zal verschijnen. En dan hebben ze het niet alleen over een ordinaire head-up display die je vandaag ook in een Prius kan vinden, maar een kingsize model alsof je Terminator Vision hebt. Je zal kunnen zien hoe snel je rijdt (echt waar), maar ook of dit te snel is, of er een voetganger in de weg loopt en om het je nog makkelijker te maken, krijgt de brave burger ook nog een pijltje boven het hoofd. Flitspalen worden geseind en als de tank bijna leeg is, zegt je voorruit zelfs dat je een tankstation nadert, als dat geen service is. Mocht er een steen in de ruit vliegen, dan licht de hele winkel rood op en wordt je vriendelijk gevraagd de dichtstbijzijnde dealer te bezoeken.

Weg met die berg plastic, knoppen en schermpjes voor je neus dus. Maar tot we zover zijn, blijft het staren op nephout, nepaluminium, grijs of beige plastic en een berg knoppen. Laat ons duimen voor de ingenieurs en de creatieve koppen als Niels om de cliché’s te doorbreken en resoluut voor innovatie te gaan.