Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zelf heb ik het mij ook al veelvuldig afgevraagd: “Wat als we nu eens hedendaagse techniek en materialen zouden toepassen op designs van weleer?” Neem nu mijn eigen GT Junior die het ondanks zijn bescheiden 1300 verre van slecht doet, maar meer is in dit geval beter. En wat als hij een betere ophanging, versnellingsbak en dito remmen zou krijgen? Alles zonder aan het uitmuntende Giugiaro-ontwerp te raken, want dat is nu eenmaal niet voor verbetering vatbaar. Laat dat nu nét zijn wat ze bij het Duitse Mechatronik doen. Zij het alleen voor de bolides met een Ster op hun neus.

Het idee is niet nieuw, zo bestaan er bedrijven die hetzelfde doen voor je Jaguar E-type (Eagle), XJS (KWE), Mark II (Beacham) of Aston Martin DB5 (RS Williams). Maar de Duitsers, in al hun gründlichkeit, gaan uiteraard nog een stapje verder. Ze restaureren niet alleen je klassieke Benz tot in de fijnste details, maar bouwen hem desgewenst dus ook om naar moderne specificaties. De integriteit van het voertuig houden ze bovendien in stand. Zo kan je de auto op ieder moment terug in originele staat brengen. De plaatsing van een moderne aandrijflijn, versnellingsbak, motor, airco en zelfs geluidsinstallatie gebeurd met de grootste zorgen en wordt bovendien geheel aan het oog ontrokken. Enkel wanneer je de motorkap opent zal je de vergaande wijzigingen zien. Daarmee blijft alles er dus tijdsorigineel uitzien en krijg je een geheel onverwachte wolf in schaapskleren. Getuige daarvan volgend beeldmateriaal:

Voer waar elke petrolhead een spontane Pavlovreactie bij krijgt, understatement nam immers zelden dergelijke proporties aan. De financiële tol voor al dat moois komt uiteraard hard aan. Maar dat is bij een CL in AMG-trim tenslotte hetzelfde. En zeg nu zelf; Tegen het karakter en de charme van zo’n oer-Benz kan geen moderne Stuttgarter op. Voorlopig bouwt Mechatronik twee modellen om. Enerzijds de tijdloze SL ‘Pagode’ en anderzijds de statige W111 Coupé. En ook die laatste zit de Mechatroniksingreep als gegoten. Of niet soms?

mechatronic_w111_01

mechatronic_w111_02mechatronic_w111_03

[Meer info: Mechatronik]