Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vanaf 15 juli gaat de verlichting op de helft van de Vlaamse snelwegen definitief uit. Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits eind vorige week bekend in het Parlement. “Op die manier wordt het milieu gespaard en kan fors bespaard worden op elektriciteit”, klonk het. Niets dan voordelen dus, of is dat te kort door de bocht?

donker1_1000

Concreet heeft de minister het over een halvering van de verbruikskosten. Klinkt logisch, want op ruim de helft van het Vlaamse snelwegennet (900 van de 1.728 km) wordt de verlichting niet meer ingeschakeld. Alleen mogen we niet vergeten dat het licht nu al tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends wordt uitgeknipt, en dat de nieuwe regeling bovendien dynamisch is. Uit veiligheidsoverwegingen is beslist dat de verlichting weer aan gaat bij druk verkeer, slechte weersomstandigheden, ongevallen of wegwerkzaamheden – niet bepaald zeldzame fenomenen in ons land. Het valt dus te betwijfelen of er in de praktijk veel meer bespaard zal worden dan nu al het geval is.

Daarom minimaliseert Crevits zelf haar eerdere bewering dat het om twee miljoen euro per jaar zou gaan. “Het zal sowieso minder zijn”, aldus de minister. Nochtans is dat getal – zo’n 30 cent per Vlaming op jaarbasis – al niet bepaald spectaculair te noemen. Zeker niet als er in de duisternis meer ongevallen gebeuren, met alle bijhorende kosten en overlast. Crevits pareert die bedenking door te stellen dat de concentratie van automobilisten volgens deskundigen daalt bij een comfortabele verlichting. En dat kunnen we moeilijk weerleggen: ook wij rijden in moeilijke of gevaarlijke omstandigheden op het puntje van onze stoel. Of dat de na te streven situatie is, is een andere zaak.

Ook kunnen we ons in dat licht afvragen waarom er destijds beslist is om van het Belgische wegennet het best verlichte ter wereld te maken. Waren dat dan nutteloze investeringen, of zijn de machthebbers van toen té voorzichtig geweest? Zoekt de regering manieren om de begroting in evenwicht te krijgen ten koste van de veiligheid, of kunnen we echt zonder problemen met minder licht op onze snelwegen? Wij tasten voorlopig nog in het duister. Pogingen tot antwoord lezen we graag in de commentaren onder dit artikel.