Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Superleague Formula is een eenzitterformule waarin met old-school V12’s gereden wordt, elk goed voor zo’n 750 pk – even veel als een moderne F1-wagen. In 2010 won het Belgische team van voetbalclub RSC Anderlecht het kampioenschap, dit seizoen rijdt er een Belgische piloot mee en komend weekend staat de race in Zolder op het programma. Haast onbegrijpelijk dat deze motorsport desondanks amper bekendheid lijkt te genieten in ons land. Tijd om daar verandering in te brengen.

slf4_1000
De Belgische piloot Frédéric Vervisch rijdt voor Team Luxemburg.

FORMAT

In seizoen 2011, dat op 5 juni van start ging in het Nederlandse Assen, strijden zestien piloten tijdens elk van de acht raceweekends om winst in twee hoofdraces van 40 minuten. Uniek is dat de starting grid van de tweede race de finishposities van de eerste omkeert, zodat de snelste piloten achteraan starten. Inhaalmanoeuvres gegarandeerd dus, want alle wagens zijn technisch identiek. Alle piloten die de finish bereiken, krijgen overigens punten, beginnende bij 50 voor de winnaar. De beste acht vechten vervolgens onder elkaar voor het prijzengeld (250.000 euro in totaal) in een superfinale van vijf rondjes.

slf5_1000
Een pitstop is verplicht tijdens elk van beide hoofdraces.

KWALIFICATIE

Op zaterdag vinden de kwalificaties plaats, volgens een uniek knock-outsysteem dat net als sommige teams zijn wortels heeft in de voetbalwereld. De piloten worden eerst willekeurig opgedeeld in twee groepen van acht, die elk een aparte sessie van 15 minuten afwerken. De vier traagsten van elke groep vallen af en bezetten op zondag de laatste acht plaatsen op de grid. De rest neemt het in paren tegen elkaar op gedurende één flying lap. De snelste van elk koppel stoot telkens door naar de volgende ronde, tot er nog maar één overblijft: de polesitter.

slf6_1000
De tweede helft van de kwalificaties wordt in paren afgelegd.

WAGENS

De eenzitters worden gebouwd door Elan Motorsport Technologies, de grootste racewagenproducent ter wereld, op basis van een Panoz-chassis en een atmosferische 4.2 liter-V12 ontworpen door het Britse MCT. De motor levert 750 pk bij 11.750 tpm en 510 Nm koppel tussen 9.500 en 11.500 tpm, en is begrensd op 12.000 toeren. Een sequentiële Hewland-zesbak sluist de power naar de achterwielen. De carbon-keramische remmen komen van Brembo; Michelin levert de banden. Het totaalpakket weegt zo’n 750 kg.

slf1_1000
De Belgische voetbalclub en SF-titelhouder RSC Anderlecht runt nog steeds een team…

TEAMS

De Superleague Formula begon in 2008 als een extensie van de rijkste Europese voetbalclubs, maar inmiddels is meer dan de helft van de teams door andere partijen overgenomen. Het Belgische RSC Anderlecht, de Superleague-kampioen van seizoen 2010, is wel nog actief, net als de Nederlandse club PSV Eindhoven. Tegenwoordig wordt in de naamgeving echter vooral gewerkt met nationale teams, volgens het land van de eigenaar. Ze worden allen gemanaged door vier renstallen: het Belgische Azerti Motorsport, het Britse Atech Reid Grand Prix, het Spaanse Emilio de Villota Motorsport en het Britse Alan Docking Racing.

slf3_1000
… net als het Nederlandse PSV Eindhoven.

PILOTEN & STAND

Na één race is dit de voorlopige tussenstand in 2011:

Piloot Nationaliteit Team Punten
1 Andy Soucek Andy Soucek Turkije – Galatasaray SK 77
2 Antonio Pizzonia Antonio Pizzonia Brazilië 77
3 Craig Dolby Craig Dolby Engeland 74
4 Duncan Tappy Duncan Tappy Japan 72
5 Earl Bamber Earl Bamber Nieuw Zeeland 68
6 Filip Salaquarda Filip Salaquarda Tsjechië – AC Sparta Praag 63
7 Frédéric Vervisch Frédéric Vervisch Luxemburg 56
8 Ho-Pin Tung Ho-Pin Tung China 52
9 John Martin John Martin Australië 52
10 María de Villota María de Villota Spanje – Atlético de Madrid 38
11 Neel Jani Neel Jani België – RSC Anderlecht 36
12 Robert Doornbos Robert Doornbos Nederland 34
13 Tristan Gommendy Tristan Gommendy Frankrijk – Girondins de Bordeaux 28
14 Yelmer Buurman Yelmer Buurman Nederland – PSV Eindhoven 16

slf8_1000
Voormalig F1-piloot Robert Doornbos komt uit voor Nederland.

KALENDER

Dit weekend vindt de tweede race van het seizoen plaats op het circuit van Zolder, met op zaterdag om 14.25u de kwalificaties en op zondag vanaf 12.10u de races. Het hele weekend is overigens nokvol gevuld met autosport, zoals o.m. Formule Ford, de Dutch Supercar Challenge en het Nederlandse GT4-kampioenschap. Tickets en info zijn verkrijgbaar via Zolder.be. De rest van de kalender ziet er als volgt uit:

Ronde Grand Prix Circuit Datum
1 Netherlands GP Nederland Assen 4–5 juni
2 Belgium GP België Zolder 16–17 juli
3 TBC TBC september
4 People's Republic of China GP China Beijing SC 24–25 september
5 Brazil GP Brazilië Curitiba 15–16 oktober
6 Brazil GP Zuid-Amerika Goiânia 22–23 oktober
7 Qatar GP Midden-Oosten TBA 12–13 november
8 New Zealand GP Nieuw-Zeeland Taupo 10–11 december

[Foto’s en info via SuperleagueFormula.com]