Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Volgend jaar krijgt België een nieuwe verkeerswet. Dat zou bekend in de oren kunnen klinken, want staatssecretaris van mobiliteit Etienne Schouppe kondigde de operatie al aan in 2009. Zijn intenties zijn nu geconcretiseerd in een wetsvoorstel, dat hopelijk eind dit jaar omgevormd wordt tot koninklijk besluit, om rond de zomer van 2012 in werking te treden. Een overzicht van de belangrijkste feiten en veranderingen.

  1. De oude wegcode dateert van 1975 en werd in tussentijd al zo’n 60 keer aangepast. Het gevolg is dat ze zichzelf op sommige punten tegenspreekt – niet meteen een wenselijke situatie in geval van geschillen, en meteen de belangrijkste reden waarom Schouppe de tijd rijp acht voor een volledig herzien document.
  2. Niet dat de nieuwe verkeerswet per se veel overzichtelijker wordt: met 216 pagina’s en 540 verplichtingen en verbodsbepalingen kan je gerust van een verkeersboek spreken.
  3. Eén van die verplichtingen wordt ritsen; nu nog een vriendelijk verzoek maar binnenkort dus juridisch afdwingbaar. En dat werd tijd.
  4. Beurtelings parkeren wordt dan weer afgevoerd. Gedaan dus met de stormloop naar de auto – en de beste parkeerplaats – om de halve maand.
  5. Ook verleden tijd: het inhaalverbod voor autocars. Toeristen zien zich niet langer genoodzaakt eindeloos vast te zitten achter tragere weggebruikers. Automobilisten daarentegen…
  6. Er komen een pak nieuwe verkeersborden. In veel gevallen gaat het echter om een officialisering van borden die al een tijdje officieus in gebruik zijn. Nieuw zijn evenwel het verbodsbord voor quads, het gevarenbord voor mist, het gebodsbord voor gebruik van dimlichten in tunnels en een hoop borden m.b.t. elektrische wagens, waaronder voorbehouden parkeerplaatsen – met het oog op de plaatsing van laadpalen.
  7. Alle parkeerborden krijgen voortaan overigens een oranje achtergrond, terwijl de tijdelijke borden – wegwijzers, maar ook snelheidsbeperkingen – bij wegenwerken geel kleuren.