Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

De lantaarn met een reflector die rond 1880 werd geïntroduceerd ging de geschiedenisboeken in als eerste autokoplamp. Door acetyleen- of carbidgas gevoed, evolueerde automobiele verlichting naar de Conaphore koplamp. Sommige merken gebruikte de heel herkenbare, ranke Woodlite koplampen. Auto’s van lang verdwenen merken als de Tucker hadden al meedraaiende koplamp midden op de neus. Sommige technologie is dus niet zo nieuw als velen denken.

Amerika gold jaren lang zowel als bakermat voor nieuwe ideeën, zoals day-time running lights, alsook innovatie stopper door beperkende, ouderwetse regelgeving. Nu zijn op Europese auto’s de day-time running lights verplicht. Over het algemeen worden high-performance light-emitting diodes, ofwel LED technologie, toegepast voor dit type verlichting.

Design principes als Art Deco, en de verborgen koplampen die deze stijl met zich meebracht, dicteerden de vormgeving van verlichting aan het front en achterzijde. Het raketthema dat in de VS ontstond en de plas overstak was een andere belangrijke inspiratiebron voor automotive- en productdesigners. Daarna werden rechthoekige koplampen geintroduceerd in de jaren ’60, toegepast op onder meer de Citroën Ami 6 en de Ford Taunus. En terwijl Michael Jackson’s “Billie Jean” een hit is, zijn de opklapbare koplampen, die op allerlei wijzen omhoog rollen, klappen of zakken, populair.

Clear lens technology, LED en xenon verlichting brachten alle autofabrikanten nieuwe mogelijkheden na het verbod op klapkoplampen. Aan de hand van LED kwam BMW met haar ‘angle eyes’. Maar verlichtingsinnovatie hoeft niet per definitie gedreven door technologie te zijn. Volvo stationcars, met hun typische langwerpige achterlichten, zijn een goed voorbeeld van een revolutie en daarna een evolutie in design van verlichting. Het maakte de brand identity van het Zweedse merk en kan nu worden gezien als signature lighting.

Maar wat zijn nieuwe ontwikkelingen en wat is de toekomst? Er bestaat nu veel aandacht voor detail. Koplampen zijn echte eye catchers geworden. Dat is niet alleen te danken aan nieuwe lichttechnologie, maar tevens aan nieuwe constructiematerialen. Ondanks de grote hoeveelheid beperkingen voor automotive designers die door wetten, productiekosten en – limieten worden opgedrongen is er door nieuwe materialen en technieken, nog genoeg ruimte om onderscheidende ontwerpen te maken.

Veel designinnovaties worden ondersteund door noviteiten uit de kunststofindustrie. Flinke hoeveelheden kunststof worden verwerkt in armaturen aan de voor- en achterzijde. Voor de gespecialiseerde bedrijven die kunststof aan de auto-industrie leveren is dit een extra boost voor de productie en bovendien een specifiek vakgebied en discipline. SABIC Innovative Plastics, voorheen General Electric Plastics, is een van de grootste leveranciers van kunststof aan onder meer de auto-industrie. Ze werkten aan de kunststof panelen van de eerste Smart, doen veel voor Renault en zijn voor vele andere autofabrikanten hofleverancier. De kunststoffen moeten onder hoge temperaturen, en temperatuurswisselingen, hun flexibiliteit en helderheid behouden en bovendien jarenlang een kwalitatief hoogwaardige uitstraling waarborgen. Of ze nu in een deurpaneel of koplamp worden toegepast, speciale aandacht is per gebied vereist.

SABIC ontwikkelde met Hyundai de QarmaQ. Van bumper tot bumper zit deze auto vol met kunststof innovaties. Kunststof heeft goede eigenschappen op gebied van veiligheid, gewicht en daarmee brandstofbesparing, productietechnologie, vormgevingsvrijheid voor designers en milieu aspecten als recycling.

In het kunststof van achterlichten worden tegenwoordig veelvuldig vormen geboetseerd die de stroomlijn van de auto, en het daarmee zo belangrijke verbruik, verbeteren. De lucht wordt door deze mini spoilers van de body afgeleidt, waardoor deze minder aan de auto “plakt”. Ik heb met een rode cirkel aangegeven waar de vouw zich in de unit bevindt.

drivr-6-fotos-011

Ik sluit dit zesluik af met een showcase van hoe moderne technieken kunnen worden gecombineerd tot een fraai geheel. Xenon, LED en allerlei andere systemen werken samen in een al dan niet (matte) kunststofbehuizing.

GINA Light Visionary Model is een concept van BMW. Hij illustreert hoe ‘out of the box thinking‘ kan leiden tot oplossingen op vele terreinen. Zo is de carrosserie zeer flexibel, wat niet alleen een spectaculaire schouwspel biedt bij het openen en sluiten van onder meer de portieren, maar ook een fikse gewichtsbeperking met zich meebrengt. Bij een kleine aanrijding buigt het materiaal eenvoudig mee en bij een beschadiging kan het paneel eenvoudig, en zonder overspuiten, worden vervangen. De verlichting is zonder meer uniek te noemen.

De BMW Vision ConnectedDrive is een tweezits roadster. BMW presenteert met deze auto de mogelijkheden van huidige en toekomstige in-car technologie voor het optimaliseren van comfort, veiligheid en infotainment. De verlichting visualiseert het pad van de data-uitwisseling tussen de bestuurder, passagier, voertuig en de omgeving. Elke laag wordt gedefinieerd door een kleur, ritme, beweging en textuur. Door de transparante surfaces kan de weg die de informatie gaat, gezien worden. Er wordt glasvezelverlichting gebruikt om deze lichtlijnen te tekenen.

SEAT Tribu Concept, 2007. Het combineren van een kunststof achterklep met nieuwe lichttechnologie. De diverse componenten kunnen in één deel worden geproduceerd.

drivr-6-fotos-005

drivr-6-fotos-006

De Mazda Nagare Concept reeks, waaronder de Taiki, Nagare en Kiyora, die in 2006 werd geïntroduceerd, hadden stuk voor stuk zeer unieke verlichting.

drivr-6-fotos-007

Citroen C-Cactus Concept, 2007. Een achterlicht unit waarvan het hart doorzichtig is voor verbeterd zicht achteruit, omringt door LED verlichting.

De EDAG Light Car is een showcase van wat er met technologie mogelijk is.

MINI laat de kleine Rocketman concept car op het Autosalon van Genève aan het publiek zien. De Rocketman heeft extravagante verlichting aan zowel binnen als buitenzijde van de auto.

Renault Captur Concept: met lichtbanen die over de carrosserie lopen en een ritmische knipperwijze hebben.

En dan last but not least; de Volvo Concept Universe. Met zijn diepe grille die lucht in de motorruimte perst. Ook hier een speciaal ritme in de verlichting, maar dan in de opstart-sequence van de koplampen.