Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Proefondervindelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het meest lachwekkende onderdeel van mijn daily driver het cassettedeck is. Tieners schrikken zich een breuk, twintigers proesten het uit en dertigers pinken geregeld een traantje weg om het kleinood dat begin 2000 door de CD-speler vervangen werd. Tien jaar later staan we voor eenzelfde mijlpaal die muziekbeleving in de wagen moet revolutioneren. En die luistert naar het stemcommando ‘streaming’.

spotifyonsmartphone

Wie al een jaartje ouder is, herinnert zich ongetwijfeld de internetradio Pandora. Die genereerde online playlists op basis van een door de gebruiker gedefinieerd startnummer, en streamde daarna gelijkaardige songs om een thematische radiokanaal te creëren. Kortom: een vroege vorm van muziek over breedband zonder dat er een lokale (en vaak illegale) kopij van die songs opgeslagen werd. Daarop borduurt de Zweedse muziekgigant Spotify nu voort – zij het niet met één miljoen nummers zoals Pandora destijds, maar met dertien miljoen platen en een heleboel nieuwe toepassingen die de octaanwereld binnenkort gaan kruisen.

Verwacht wordt dat alle grote constructeurs tegen volgend jaar een integratie met zo’n streaming service zullen aanbieden. Want wie bij Spotify intekent voor een betalend lidmaatschap (momenteel zo’n 10$/maand), die heeft niet alleen onbeperkte toegang tot de monsterbibliotheek, maar mag ‘zijn’ muziek ook synchroniseren met een smartphone waardoor die mobiel beschikbaar wordt. Automerken staan trouwens te popelen om in één adem met Spotify vermeld te worden (zeker nu de gebruikersaantallen in Europa de tien miljoen gepasseerd zijn), en doen dan ook graag moeite om die virtuele platenkast zo veilig mogelijk rijdend beschikbaar te maken. Via voice-control nota bene.

In de praktijk betekent dat het volgende: DRIVRs krijgen toegang tot eender welk nummer, op eender welke locatie, zonder de handen van het stuur te moeten nemen. Spraakherkenningssoftware zorgt er namelijk voor dat alles van artiesten over albums tot individuele songs opgevraagd kan worden via de on-board interface (die gesynchet is met je smartphone), net zoals dat vandaag al kan voor GSM en navigatie. Via de recent gelanceerde extensie Echofy – in se hetzelfde algortime als Pandora destijds – hoef je ook niet zelf tracks te kiezen, maar kan je gewoon een genre selecteren dat verder opgevuld wordt door Spotify. Of dit het einde betekent van radio as we know it?

Legale hackers demonstreren de eerste Spotify-integratie met Ford’s SYNC multimedia-interface