Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vraag de voltallige DRIVR-redactie naar de ideale sportwagen en je krijgt vast iets in de trant van ‘lichtgewicht, atmosferische middenmotor, aandrijving op de achterwielen, manueel geschakeld en ontdaan van alle elektronische interventie’. Enter Ginetta! De Britse constructeur kocht in 2010 de rechten van het toenmalige Farboud/Farbio, switchte de naam van GTS naar F400 en bouwde de sportwagen onderhuids naar Ginetta-specificatie om. Het resultaat toont zich nu in de G60.

ginetta-g60_100365902_m

Eerst het slechte nieuws: in zijn transformatie van F400 naar G60 heeft de auto een tikkeltje van zijn elegantie verloren. In ruil krijgen we weliswaar extra downforce dankzij een hertekende bodem en dito diffuser, en ook de luchtstroom rondom de auto werd herzien voor extra prestatiegerichte doeleinden. Het verwijderen van de F400’s supercharger zorgt bovendien voor een daling van het vermogen van 410pk naar 310 stuks. Tot zover het ‘slechte’ nieuws.

ginetta-g60_100365901_m

Onderhuids wordt het pas echt interessant. De dwarsgeplaatste motor, een 3,7 liter (Mustang) V6 die ook in Ginetta’s GT3 racer ligt, werd ECU-technisch voor de G60 geoptimaliseerd en is goed voor 310pk bij 6500 tpm en 390Nm bij 4500 tpm. Die kracht wordt vervolgens via een manuele zesbak en een koppelverdeler op het differentieel naar elk van de 285/35ZR19 Michelin Pilot Sport 3’s gestuurd. Daarmee sprint de in carbon opgetrokken Brit naar de 100 in 5 seconden en een top van 266km/h. Geen duizelingwekkende cijfers, maar het opzet van de G60 is in volle Ginetta-traditie dan ook een evenwichtige bereikbaarheid van het prestatiepotentieel. En die bereikbaarheid houdt ook in dat de G60 ontdaan is van alle elektronische vangnetten – of stoorzenders als je zo wil. De stuurservo is niet meer, net zoals ABS, de remassistent en de tractiecontrole. Met een leeggewicht van 1.080(!)kg lijkt die 310pk plots dan ook voldoende.

ginetta-g60_100365900_m

Hier houden de wijzigingen echter niet op. Het stalen buizenchassis werd stijver, de ophanging hertekend, de zitpositie herzien – net zoals de positie en het ontwerp van de pedal box. De G60 kreeg vernieuwde dubbele wishbones rondom, een verbeterde koeling, een nieuw stuurhuis, een nieuwe airco en een vernieuwd infotainmentsysteem met touch screen. Tenslotte kregen ook de remmen een update: Ze zijn nu 356mm voor en 355mm achter met vier zuigers rondom. Alle wijzigingen samen zijn goed voor een gewichtsreductie van bijna 400kg en een opgegeven gemiddeld gebruik van 7,5 liter per 100km. Om en bij de 80.000 euro vraagt Ginetta voor de G60. Maar met een geplande jaarproductie van slechts 50 exemplaren mag dat geen probleem zijn. De eerste leveringen staan gepland voor februari 2012. Hou deze webstek trouwens in de gaten. Want als het zover is, dan is de kans groot dat we hem aan de tand zullen voelen!

Share Button