Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ligt het aan ons, of doet McLaren er momenteel alles aan om de aandacht van de kwakkelende MP4-12C af te houden? Verhalen over laattijdige leveringen, last-minute updates en frequente pannes zijn niet de beste reclame in volle lancering – wat de mannen uit Woking (ongetwijfeld onder zachte dwang van hun spin-doctor) motiveert om de eerste details van de nieuwe McLaren F1 te lossen.

mclarenf1carsilverrear

Geloof het of niet, maar in 2014 zal het twintig jaar geleden zijn dat de wereld met de Macca F1 kennismaakte. En toch imponeert het geesteskind van Gordon Murray vandaag nog altijd met zijn atmosferische V12 van BMW-origine, centrale bestuurderspositie en motor-isolatie van puur goud. Het was en blijft dan ook het benchmark waartegen alle supercars gequoteerd worden, en meteen de reden waarom de ‘kleinere’ MP4-12C zo kritisch bejegend wordt.

2014 is ook het jaar waarin zowel Porsche als Ferrari hun überwagens aan het publiek voorstellen – respectievelijk de 918 Hybrid en Enzo (waarschijnlijk ook hybride) die beide rond de 720pk gaan hangen. McLaren doet daar nog een schepje bovenop en belooft 800pk uit een dubbel geblazen vijfliter V8. Die wordt momenteel door Ricardo ontwikkeld terwijl de zevenbak met dubbele koppeling van transmissiebouwer Graziano komt. Brembo zorgt dan weer voor de carbon stoppers (met uitschakelbaar ABS voor circuitgebruik), McLaren zelf voor de dataloggers en camera’s die bij een Big Mac 2.0 horen.

En wat mag dat allemaal kosten? Eén miljoen pond oftewel 1,15 miljoen euro aan de huidige conversietarieven. Maar daarvoor krijg je wel een op 500 exemplaren beperkt icoon dat 0 tot 320km/u in 20 seconden kraakt dankzij een lichtgewicht carbon monocel. De styling zou volgens de eerste berichten “bigger, angrier and more functional” dan de MP4-12C moeten worden, wat zoveel betekent als ‘geen klassieke schoonheid’.

Wat ons evenwel nog meer boeit, is de vraag of de nieuwe F1 – die trouwens ook zo’n vreemde cijfer- & lettercombinatie krijgt – verder inzet op Pentium-kracht dan wel de analogere weg terug inslaat. Want dat is toch de grootste kritiek die de MP4-12C momenteel te slikken krijgt…

[Bron: Autocar]