Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Simple comme bonjour zouden de Fransen zeggen. Of Peugeot in dit geval. Want op het schijnbaar complexe vraagstuk waarom efficiënte dieselmotoren niet gecombineerd kunnen worden met full hybrid-aandrijvingen, komen de PSA-ingenieurs nu met een wel erg eenvoudige oplossing. En die staat vanaf eind dit jaar bij de dealers in de vorm van 3008 HYbrid4. Maar werkt het ook?

peugeot_3008_hybrid4_01

De twee voornaamste redenen waarom diesel-hybrides nog niet zijn doorgebroken? Dat is enerzijds de lastige combinatie tussen zelfontbranders (met hun hoge koppel bij lage toeren) en elektromotoren, en anderzijds het kostenplaatje dat voor de ontwikkeling en productie van dieselmotoren steevast hoger ligt. De oplossing? Sochaux’s HYbrid4-systeem. Want beter dan beide motoren via de versnellingsbak aan elkaar te koppelen om zo de kracht naar een of twee aangedreven assen te sluizen, kiest Peugeot voor een alternatieve oplossing.

peugeot_3008_hybrid4_02

De 163pk sterke 2.0 HDi drijft zoals gebruikelijk de voorwielen aan, terwijl de elektromotoren met een equivalent van 37pk volledig onafhankelijk de achterwielen aandrijven. Zo is er met uitzondering van drive-by-wire-technologie geen enkele connectie tussen de twee vormen van aandrijving. Dat maakt de parallelle constructie niet alleen erg eenvoudig (en dus relatief goedkoop), maar ook goed integreerbaar in tal van andere stalproducten; zoals de 508 RXH die in navolging van de 3008 HYbrid4 op de markt zal komen. Het gecombineerd koppelcijfer van 500Nm (300Nm via de klassieke motor, 200Nm van de elektromotoren) krijg je er in Sportmodus zomaar bovenop. En dat met een CO2 uitstoot van 99g/km en een gemiddeld normverbruik van 3,8 l/100km.

peugeot_3008_hybrid4_03

Opmerkelijk is wel de keuze voor nikkel-metaalhydride-accu’s (NiMH). Op zich een verouderde technologie tegenover de meer krachtige lithium-ion en nikkel-cadmium-accu’s, maar ze zijn wel goedkoper en ‘groener’ om te produceren door het gebrek aan cadmium, en hebben vooral de eigenschap om sneller en beter geregenereerde energie op te slaan op korte termijn. Het voordeel daarvan is dat ze vaker aangewend kunnen worden voor gebruik in stadsverkeer. Eventuele plug-in varianten zouden in de toekomst dan wel weer gebruik maken van lithium-ion-batterijen.

peugeot_3008_hybrid4_07peugeot_3008_hybrid4_08

‘s Werelds eerste (productie) diesel-hybride oogt in ieder geval bescheiden. Met uitzondering van enkele HYbrid4-badges, specifieke LED-strips, een hertekende grille, zwartgelakte stootstrips, aangepaste spiegelkappen en de Leeuw bovenop de motorkap, zullen enkel ‘insiders’ de introverte eclecticus er uithalen. Kortom: schoonheidswedstrijden zal de 3008 nooit winnen. Maar al bij al geven de aanpassingen deze 3008 dat tikkeltje meer cachet. Bijzonder is wel dat wie voor groter lichtmetaal gaat, fiscaal afgestraft wordt door het overschrijden van de 99g/km grens. Die titel is enkel weggelegd voor de standaard zestienduimers met 215/60 Michelin Energy Savers en hun ultra lage rolweerstand – een maatje dat spijtig genoeg verloren draait in de forse wielkasten. Met andere zestien-, zeventien- en achttienduimers stijgt de CO2-uitstoot naar 104g/km voor de eerste twee en 108g/km voor de grootste maat.

peugeot_3008_hybrid4_04

Beter vergaat het onze pupillen aan boord van de 3008. De cockpit met lichte Audi R8-allures mag nog steeds gezien worden, en ook de gebruikte materialen voelen goed aan. De vele opbergvakken, hoge rijpositie en karakteristieke tweedelige achterklep à la Range Rover zijn eveneens onveranderd. De kofferruimte daalde weliswaar naar 420 liter (waarvan 66 liter onder de vlakke laadvloer), maar daarentegen kan deze 3008 als eerste hybride wel uitgerust worden met een trekhaak.

peugeot_3008_hybrid4_09

De grootste interieurverschillen zitten hem in de gebruikte versnellingspook en de specifieke HYbrid4-draaiknop voor elk van de vier individuele rij-modi. Peugeot kiest voor de bestaande MCP-transmissie om de kosten te drukken, maar anderzijds toont de gerobotiseerde manuele zesbak zich zuiniger dan transmissies met een klassieke koppelomvormer. De karakteristieke schakelpauzes worden daarbij onafhankelijk gecompenseerd door de elektromotoren, waardoor de MCT een van zijn vervelende eigenschappen vakkundig geliquideerd ziet. Manueel schakelen kan tenslotte via twee stuurflippers, maar hun gimmick-gehalte ligt zo hoog dat je ze zelden gebruiken zal.

In de bocht scoort de 3008 – net zoals het reguliere model – behoorlijk; de achterophanging met vaste verbinding is ingeruild voor een multilink, en zowel veren als dempers zijn iets stroever om de extra massa achteraan te compenseren (nu 57% voor, 43% achter). Met 1,7 ton zal de 3008 uiteraard nooit aan onderstuur op de limiet kunnen weerstaan, maar de koetswerkbewegingen blijven zowel op de lengte- als breedteas binnen de perken. En voor zover DRIVR al hybrides aan de aan de tand heeft gevoeld, doet deze het verder verre van slecht.

peugeot_3008_hybrid4_05

Interessanter is de manette waarmee je on the fly kan switchen tussen Auto, Sport, 4WD en ZEV (Zero Emission Vehicle). In Auto regelt de elektronica logischerwijs alles zelf. Daarbij bepaalt de computer aan de hand van honderden parameters of je met voorwiel-, vierwiel-, dan wel volledig elektrisch en achterwielaangedreven rijdt. Volgens Peugeot de meest zuinige modus. In Sport worden beide motoren maximaal benut met fractioneel snellere schakeltijden in hogere toeren voor de beste prestaties, terwijl in 4WD beide motoren samenwerken om zoveel mogelijk grip te genereren. ZEV tenslotte maakt volledig elektrisch rijden mogelijk voor zo’n 2 tot 4km aan maximaal 70km/h.

peugeot_3008_hybrid4_06

In de praktijk staat de controller het vaakst op automatisch modus. De tweeliter naar de begrenzer jagen voelt niet alleen ongepast, het gebrek aan een volwaardige toerenteller onderstreept het ecobewustzijn van de 3008 helemaal. De talrijke statistieken (zowel tussen de tellers als op het optionele navigatiedisplay) maken van elke rit een kleine uitdaging om beide systemen zo optimaal mogelijk te doen functioneren. Het mooie is dat wanneer je helemaal geen zin hebt in hypermilen, de 3008 achter de schermen nog altijd doet waar hij goed in is. Het resultaat is dan ook een laag verbruik in alle omstandigheden (5,6 l/100km op een gevarieerd parcours) met bakken koppel en pk’s voor de occasionele inhaalbeurt. En ook op de snelweg steekt Peugeot’s hybride concullega’s naar de top, want daar schittert de efficiënte HDi als vanouds.

Dat we met ons testverbruik niet in de buurt van het opgegeven gemiddelde komen, heeft zo zijn redenen. Hybride rijden vraagt tenslotte een mentaliteits- en gedragswijziging, en die breng je als tester niet altijd mee – zeker niet als de prestaties gequoteerd moeten worden. Dat Peugeot met de HYbrid4 een interessante weg is ingeslaan, onderschrijven zowel Mercedes als Volvo die op korte termijn met respectievelijk de E300 Bluetec Hybrid en V60 Plug-In Hybrid op de proppen komen. Maar De Leeuw is dus wel degelijk eerst.

[Foto’s: Pieter Ameye]

PEUGEOT 3008 HYbrid4

Plus Min
+ Geslaagd pionierswerk – Esthetici wachten op de 508 RXH

Weggecijferd

Motor 2.0 4-in-lijn turbo diesel, elektromotor 27kW
Aandrijving 4×4, niet permanent
Vermogen 163 pk (@ 3.850 tpm) + 37 pk elektrisch (@2.500 tpm)
Koppel 305 Nm (@ 1.750 tpm), 200 Nm (@ 1.290) elektrisch
Gewicht 1.660 kg
Transmissie 6-bak, elektrohydraulisch
CO2-uitstoot 99 g/km
Acceleratie (0-100 km/h) 8,5 s
Topsnelheid 191 km/h
Gem. testverbruik 5,6 l/100 km
Prijs 34.980 euro

Verdict

7 op 10