Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het salon van Tokio is voor Japanners ook dit jaar weer het perfecte excuus om eens goed los te gaan met concept cars en andere geinige gadgets. Opmerkelijk: de Honda Motor Compo, een knipoog naar de eighties of, recenter, naar wie op zijn sweet sixteen de schoolpoorten onveilig maakte met een Honda Dax of Monkey.

motorcompo01

Voor wie mijmert bij de gedachte aan de ploffende viertaktmotoren van zijn puberteit toch even dit: de Motor Compo past volledig in de huidige Zeitgeist. Hij wordt aangedreven door een lithium-ion batterij die je kunt verwijderen en inpluggen in andere elektrische apparaten. Je snelheid, rijbereik en andere informatie lees je af op de Smart Connect, een soort iGadget in een dock op het midden van het stuur. Als je dat stuur opvouwt, past de Motor Compo overigens precies in de eveneens elektrische Micro Commuter, een futuristisch ogende Smart met een 1+2-zitconfiguratie.

motor-compo-04

honda-microcommuter-concept-motor-compo-1motorcompo04

Compacte tweewieler in compacte stadsauto? Klinkt inderdaad bekend, net als de naam: in 1981 verkocht Honda de Motocompo. Wanneer je het stuur, het zadel en de voetsteunen van die trunk bike dichtklapte, paste hij precies in de koffer van de toenmalige Jazz. De Motocompo kreeg een tweetaktmotor van 49 cc, waarmee je 30 kilometer per uur haalde. Revolutionair, aldus Honda, dat prompt hoopte dat hun dealers er 10.000 stuks per maand van aan de man konden brengen. De Japanners lagen er echter niet van wakker: toen de productie in 1983 werd stopgezet, waren er zo’n 53.000 Motocompo’s verkocht. De Jazz was wel een schot in de roos.

Zoals het een goed conceptmodel betaamt, zijn de Motor Compo en Micro Commuter vooral bedoeld als showcase studies voor technologie en toekomstig design. En toch: een Honda Dax voor de iPhone generatie, waarom niet? Al moet hij dan wel zijn karakteristieke viertaktgeknetter missen. Maar wie weet vindt Honda daar nog wel iets op. Daar blijft het tenslotte Japan voor.

motocompo-04