Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

thumb_rekenmodulebelastingenBedrijfswagens zijn niet onze hoofdbekommernis. Maar anderzijds weten we ook dat veel DRIVRs een grijze muis van het werk hebben, en graag willen weten hoeveel die vanaf 1 januari 2012 gaat kosten. Na de afschaffing van de ecopremie morrelt versbakken premier Di Rupo namelijk ook met de belasting op leasewagens, en dat zullen de meeste bedrijfsrijders geweten hebben…

De rekenwonders van Deloitte hebben een tool online gezet om het exacte verschil in het zogeanamde ‘voordeel van alle aard’ te becijferen. Die belasting gaat vanaf 1 januari 2012 niet meer uit van de CO2-uitstoot en de afstand tussen woon- en de werkplek, maar van het CO2-getal in combinatie van de cataloguswaarde (inclusief opties) van de bedrijfsauto. En daarbij wordt (naar alle waarschijnlijkheid) geen rekening gehouden met de toegekende korting bij de aanschaf van de wagen in kwestie, wat bedrijven die extra optiebudget toekennen bij groene wagens wel eens zuur kan opbreken.

berekentoolbvedrijfswagens

Om te weten of jouw loonbrief er op 31 januari 2012 beter dan wel slechter gaat uitzien (de rekentool gaat uit van quasi-worst case), heb je enkel de totale investeringswaarde van je bedrijfswagen nodig aangevuld met de CO2-uitstoot. Die vul je beide bovenaan links in, terwijl je rechts aangeeft of je minder dan wel meer dan 25km enkele reis van je werk woont. Is dat minder, dan duid je 5000km aan – is het meer, dan worden het er 7500. Zo werd het te belasten bedrag vroeger berekend, en dat wordt hier herhaald om het verschil met de nieuwe regeling te quoteren. Dat verschil verschijnt na berekening in het midden rechts aangeduid met een ‘+’ of ‘-‘ voor nettowinst dan wel -verlies. En als je werkgever echt in slechte papieren zit, dan mag hij het bedrag onder ‘Extra corporate taxes per year’ ook nog eens van je nettoloon houden – wettelijk en gepermitteerd.

Het ‘Voordeel van alle Aard’ voor courante bedrijfwagens staat hieronder opgelijst:

voorbeeldlijstnieuwebedrijfswagenbelasting

Kleine tip: kijk eens naar de Audi Q7 en Bentley Mulsanne…

[Tabel: De Tijd]