Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

UPDATE: Herbekijk de historische persconferentie in de commentaren.

Twee jaar heeft het sprookje van SAAB-topman Victor Muller geduurd, maar nu is het over en uit: moederbedrijf Swedish Automobile NV (Swan) legt de boeken neer. En daarmee komt er abrupt een eind aan maanden van speculatie omdat voormalig eigenaar GM het been stijf houdt en SAAB zo de doodsteek geeft. Een gevolg van conflicterende belangen met de nieuwe Chinese investeerders Youngman & Pang Da die wat graag willen betalen voor Opel-techniek, maar de kans dus niet krijgen.

saablineup

Het probleem zit in het feit dat zowel de 9/3 als vernieuwde 9/5 doorspekt zijn van GM-know how; een gevolg van de jarenlange onderwaardering en kostenbesparing die het ooit zo roemruchte merk naar de afgrond hebben gebracht. Van echte SAABs is er immers al lang geen sprake meer, tenzij op de marketingafdeling. Muller’s goede voornemens ten spijt is er ook nooit volume gedraaid; geen sinecure met verouderde modellen, dito techniek en een verloren identiteit. Zelfs de deal met BMW over het gebruik van motoren heeft het tij niet kunnen keren, waardoor het van kwaad naar erger is gegaan met de Chinese zwanenzang tot gevolg. Niet dat iemand ooit geloofde dat GM zijn techniek zou overlaten aan de Chinezen zou – daarvoor is de gele markt veel te lucratief en zijn de cijfers in GM’s boekhouding iets te rood.

Uit het persbericht

‘Zeewolde, The Netherlands, 19 December 2011 – Swedish Automobile N.V. (Swan) announces that Saab Automobile AB (Saab Automobile), Saab Automobile Tools AB and Saab Powertrain AB filed for bankruptcy with the District Court in Vänersborg, Sweden this morning.

‘After having received the recent position of GM on the contemplated transaction with Saab Automobile, Youngman informed Saab Automobile that the funding to continue and complete the reorganization of Saab Automobile could not be concluded. The Board of Saab Automobile subsequently decided that the company without further funding will be insolvent and that filing bankruptcy is in the best interests of its creditors. It is expected that the Court will approve of the filing and appoint receivers for Saab Automobile very shortly.

‘Swan does not expect to realize any value from its shares in Saab Automobile and will write off its interest in Saab Automobile completely.

Vraag is nu of het überhaupt nog verder kan met de SAAB-naam. Veel hangt af van dat andere SAAB, de vliegtuigbouwer die vooralsnog de rechten bezit en vast niet happig is op verder getouwtrek en de bijhorende negatieve PR. En dan is er opnieuw GM dat ook daar kan gaan dwarsliggen. In ieder geval: too little, too late voor een van de meest innovatieve merken uit de autogeschiedenis – toch voor zover daar nog iets van overschiet. Of de Svenska Aeroplan Aktiebolaget hiermee volledig uit de rekken verdwijnt zoals het ook Rover anno 2000 vergaan is?

Share Button