Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Elk jaar heeft zijn ultieme DRIVR. Een vierwieler die de massa intrigeert, en in tegenstelling tot supersporters geen tweede hypotheek impliceert. Vorig jaar was dat de Focus RS, dit jaar de 1M en volgend jaar misschien wel de A1 Quattro; de langverwachte hooliganversie van de in Brussel gebouwde Audi met vierwielaandrijving, turbokracht en een initiële oplage van 333 stuks. Enkel de typebenaming (R)S schittert door afwezigheid.

A1110154

A1110172

A1110167Gangmaker van dienst is de tweeliter turbobenzine van 256pk en 350Nm die tegenwoordig in heel het VAG-gamma figureert. De VW Scirocco gebruikt hem in combinatie met voorwielaandrijving, de Golf R en Audi S3 in tandem met vierwielaandrijving. En dat is ook wat de A1 Quattro gaat doen, al gaat het bij de B-segmenter om het nieuwste Haldex-systeem dat speciaal voor het PQ25-platform ontwikkeld is. Daarmee sprint de A1 in 5,7 naar de 100 om pas bij 245km/h in de begrenzer te draaien.

A1110153

Minder voorspelbaar is de installatie van een manuele zesbak. Snelle Audi’s moeten het doorgaans rooien met DSG-bakken, en da’s volgens ons evangelie niet altijd evengoed nieuws. Ook uitzonderlijk is het feit dat ESP op deze Quattro uit kan beter dan de af/aan-affaire van sommige stalgenoten – evenals het feit dat het hele onderstel aangepast is beter dan de motor alleen. Enkel de sperfunctie is nog altijd elektronisch waardoor de grotere remmen wel eens heet kunnen lopen.

A1110176

Prijzen zijn er voorlopig nog niet, enkel de mededeling dat de initiële batch van 333 stuks full-options zullen zijn met xenon, automatische airco, alarm, Bose-geluid en Audi Connect met Hotspot-functie. Evenmin bekend is of deze A1 Quattro na zijn debuut op het Salon van Genève ons kleine landje aandoet; voorlopig houdt Audi het op “linksgestuurde exemplaren voor geselecteerde markten”. Maar reken er gerust op dat de productie bij voldoende vraag opgetrokken wordt, net als bij de Focus RS en 1M het geval was. De vraag is alleen voor hoeveel dukaten…