Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na twee weken ploeteren, zweten en vooral heel veel rijden mogen de piloten weer even op rust: de Dakar-rally zit erop. Bij zijn eerste deelname domineerde MINI meteen de competitie. Het zoveelste bewijs van het grote rallypotentieel van de Countryman – al ziet BMW dat anders – dankzij de tiende eindoverwinning van de 46-jarige Fransman Stephane Peterhansel. Motorrijder Cyril Despres maakte het Franse feestje compleet, terwijl het Nederlands-Belgische duo De Rooy-Colsoul zegevierde bij de trucks.

Editie 2012 herinnerde ons er echter ook opnieuw aan dat de woestijnrace na 33 jaar nog steeds even gevaarlijk is. Eén deelnemer en twee toeschouwers lieten al in de openingsdagen het leven. Misschien is het net dat wat de mythische rally zo tot de verbeelding doet spreken: het blijft een mogelijk fatale uitputtingsslag voor mens en machine, ver van de veilige, bewoonde wereld.

Dat heroïsche aspect is ook hetgene wat fotografen van heinde en verre naar Zuid-Amerika trekt om de actie te vereeuwigen. Wij gingen op zoek naar de beelden die dat Dakar-gevoel weten te vatten, of het nu gaat om de isolatie, de wanhoop, de technische uitdaging, het prachtige decor of de liefde voor motorsport. Jouw taak? De beste eruit kiezen.

TIP: Klik op de eerste foto om galerijgewijs door de (grote) beelden te bladeren!

Jacky Naegelen (Reuters):

Martin Bernetti (AFP/Getty Images):

Jérôme Prevost (Associated Press/Pool):

Frederic Le Floch (Associated Press/Pool):

Bryn Lennon (Getty Images):

Martin Mejia (Associated Press):

Philippe Desmazes (AFP/Getty Images):